SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A válaszra kétirányú észrevételünk van. Egyrészt emberi, másrészt jogi. Sajnos azt kell mondanom, hogy egyik sem lesz túlzottan vidám az elhangzottak után.
Kezdem az emberivel. A Parlamentben nemrégiben interpelláció hangzott el arról, hogy a határainkon kívül élő magyaroknak milyen beiskolázási nehézségeik vannak, milyen hátrányaik vannak a felvételi vizsgáknál. Az elmúlt héten képviselői kérdés hangzott el arról, hogy milyen munkavállalói nehézségeik vannak. A mostani interpellációnk egy következő lépés ebben a sorban. Egészen egyszerűen a legelemibb egzisztenciális nehézségeikkel vagyunk kénytelenek foglalkozni.
A válaszra észrevételeznem kell, hogy az előzetes tájékoztatás elmaradása aligha lehet menthető akkor, ha például egy 1990. november 16-ai tévéműsorban 1990. szeptember 26-án áttelepülteknek a gondjairól beszéltek. Tehát azt aligha lehet mondani, hogy a korábbi Kormány idején történt volna bármiféle mulasztás.
Ugyanebben a televízió-műsorban a Kormány jelenlevő képviselőjeként az egyik államtitkár rendkívül szimpatikusan a következőket mondta: "Itt tudniillik hatalmas összegekről van szó, szegény szerencsétlen emberek minden megtakarított pénzéről. Tudniillik ezek az áttelepülő emberek mindent, amijük volt, pénzzé tettek és befizették ezt a pénzt." Ezek az emberek áttelepültek, bíztak az itthoni támogatásban, segítségben, és ehelyett olyan fogadtatásban részesültek, hogy a vagyonukat, minden előzetes figyelmeztetés, tájékoztatás ellenére, egész egyszerűen zárolták! Volt, aki lakást vásárolt, előleget fizetett – nem tudta kifizetni a vételárat. És még sorolhatnám ezeket a problémákat.
Egész egyszerűen ez a megközelítés a Kormány részéről elfogadhatatlan emberi oldalról! Az ország úgy fogadott be határainkon kívül élő magyarokat, hogy azoknak első meghatározó élménye a becsapottság érzése volt. Egészen egyszerűen elfogadhatatlannak tűnik, hogy miközben a szovjet államadósság növekedett az elmúlt másfél évben is Magyarországgal szemben, addig próbálkozunk olyan aprólékos módszerekkel, hogy kisembereknek a pénzét tartjuk vissza és őket rendkívül nehéz helyzetbe hozzuk, illetőleg hozta a Kormány. Önmagában ez az emberi oldala a kérdésnek.
Még aggasztóbb a jogi oldal. A kezemben van a Pénzintézeti Központnak egy értesítése, idézek egy részt belőle: "A 3447/1990. számú – figyelem! – kormányrendelet egyértelműen meghatározza azt, hogy milyen feltételek mellett, milyen összeg fizethető ki a Magyarországra a Szovjetunióból áttelepült egyének, illetve családok számára." Nos, ilyen kormányrendelet nem létezik . Létezik viszont egy titkos kormányhatározat. Talán még néhányan emlékeznek a 3000-es kormányhatározatokkal kapcsolatos különböző bonyodalmakra a tavaszi vitánk során. Ismét egy 3000-es kormányhatározattal állunk szemben, amely nem jelent meg a Magyar Közlönyben.
Nos, a Magyar Köztársaság Alkotmányának 70/A § (1) bekezdése szerint "A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat." Nem lehet ezzel szemben olyan korlátozást hozni, amely az egyik alapvető jogot, a tulajdonhoz való jogot ilyen mértékben korlátozza kormányhatározattal.
Látom, az idő nagyon előrehalad, ezért csak címszavakban szeretném megjegyezni, hogy a jogalkotásról szóló törvény értelmében ilyen kérdésről csak törvényt lehet hozni, kormányhatározatot nem. Az állampolgárok jogait szabályozó és kötelezettségeit megállapító . (Közbeszólás: Idő!) . jogszabályokat a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. Rendkívül szomorúnak tartom, hogy ilyen jellegű kérdésben, állampolgárok alapjogait érintő kérdésben nyilvánosságra nem hozott kormányhatározat született, és ezzel a sokat emlegetett és sokat kritizált, nyilvánosságra nem hozott 3000-es kormányhatározatok sora bővült – álláspontom szerint alkotmánysértően.
Meg kell jegyeznem ezért, hogy sem emberileg, sem pedig jogilag nem tudom elfogadni a miniszteri választ. Köszönöm szépen. (Nagy taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi