MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ügyrendi javaslatot kívánok előterjeszteni.
Baráth Etele kormánybiztos úr a Zalai Hírlap 1991. évi november 13-i számában megjelent interjújában bejelentette, hogy már csaknem 200 ezer aláírás gyűlt össze a világkiállítás ügyében meghirdetett népszavazási kezdeményezés kapcsán. Az akció elindítói, Palotás János képviselőtársunk és a Vállalkozók Országos Szövetsége feltehetően a napokban beterjesztik az aláírási íveket a Parlamentbe, hiszen nem is tehetnek mást, nem rendelkezhetnek szabadon az aláírók nevével.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebből több dolog következik. Ezek közül csak egyet szeretnék említeni, és ez a legfontosabb. Ez pedig az, hogy akár egyetértünk azzal, hogy szakmai kérdésben valakik népszavazást kezdeményeznek, akár nem, most már ebben a stádiumban nem tehetünk mást, illetőleg egyetlen demokratikus párt sem teheti azt meg, hogy figyelmen kívül hagyja az aláírásgyűjtést, a majdnem 200 ezer aláírást. Méltatlan lenne ugyanis, ha a Parlament mintegy puccsszerűen elébevágna a népakarat ezen kinyilvánításának. Jelzem, hogy ezt még a kommunista parlament sem merte megtenni az úgynevezett "négy igen"-es kezdeményezés kapcsán.
Ezért indítványozom, hogy a tisztelt Ház szavazzon abban a kérdésben, hogy ennek a törvényjavaslatnak a vitáját fölfüggeszti, illetőleg elnapolja a népszavazásról történő parlamenti döntésig.
Felhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy amikor erről az ügyrendi indítványról szavaznak – mert az ügyrendi indítványról a Házszabály szerint szavazni kell –, akkor nem kevesebbről, mint arról fognak szavazni, hogy tiszteletben tartják-e több mint százezer honfitársunk alkotmányos jogát . (moraj a kormánykoalíció soraiban) ., a népszavazás kezdeményezéséhez fűződő alkotmányos jogát, illetve nem. (Zaj a jobb oldalon.) Én merem remélni, minthogy mindannyian az alkotmányra és az alkotmányos szabályokra esküdtünk fel, hogy erről ebben a szavazásban csakis egyfajta döntés lehetséges, és módot adunk az aláírásgyűjtés kezdeményezőinek arra, hogy ahogy elkezdték, alkotmányos úton végigvigyék ezt az akciót.
Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi