ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Csak néhány percre venném igénybe a tisztelt Ház türelmét, hogy indokoljam, a Kormány miért kér a törvényjavaslat tárgyalására kivételes és sürgős eljárást. A kivételes eljárásában történő tárgyalás kérését kizárólag az alapozza meg, hogy a módosítás olyan szakmai jellegű előírásokat tartalmaz, amelyek hazánk nemzetközi jogi kötelezettségvállalásának a hazai jogrendszerben történő megjelentetésével kapcsolatosak.
Ugyanis a korábbi egyezmény letébe helyezése alkalmával még az akkori Magyar Népköztársaság fenntartási nyilatkozatot tett az egyezmény 22. cikkelyére vonatkozóan, és ezen túlmenően nem ismerte el az egyezmény által létrehozott bizottságnak az illetékességét az egyezmény 14. cikkének (1) bekezdésében foglalt esetekre.
A Minisztertanács már a 3110/1989. számú határozatában egyetértett a fenntartás visszavonásával, valamint azzal, hogy még az akkori Magyar Népköztársaság nyilatkozattal ismerje el a bizottság illetékességét. Majd az egyezményhez fűzött fenntartást a belső jogi normában is vissza kell vonni, és ezen túlmenően a nemzetközi egyezmény által létrehozott bizottság illetékességének elismerését a kihirdető jogszabályban is nyilvánvalóan meg kell jelentetni.
A sürgős eljárás kérése pedig azért indokolt, mert a bizottság illetékességének elismeréséről szóló, valamint a fenntartásokat visszavonó okiratokat az ENSZ főtitkáránál már 1989. szeptember 13-án letébe helyezte a magyar Kormány.
Tehát mindez indokolja, hogy a nemzetközi jogi kötelezettségvállalás és a hazai jog összhangja a javaslatban foglalt törvény mielőbbi hatályosulásával megvalósuljon, s ezért kérem a tisztelt Ház igenlő szavazatát a kivételes és sürgős eljárásban történő tárgyaláshoz. Köszönöm szépen.
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi