ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Ismét csak néhány mondat erejéig venném igénybe a tisztelt Ház türelmét és figyelmét.
Három szempont indokolja a törvényjavaslat kivételes tárgyalását. Az egyik, hogy megszületett a közjegyzőkről szóló törvény. Most a szabadfoglalkozású közjegyzők a jövőben nem jogosultak bírósági hatáskörbe tartozó végrehajtás elrendelésére, tehát végrehajtási lap kiállítására vagy végrehajtási záradékolásra. Ezek a feladatok átkerülnek a helyi bírósághoz.
A másik szempont az Alkotmánybíróság két határozata: a 46/1991. és az 50/1991., amelyik részben azonnali, részben pedig 1992. június 30-i hatállyal megsemmisítette a végrehajtási törvényerejű rendeletnek néhány rendelkezését. Most az Alkotmánybíróság határozataival összhangban az alkotmányellenességet minél előbb meg kell szüntetni, s ezen túlmenően helyre kell állítani a szabályozásnak a belső logikai rendszerét.
A harmadik szempont, ami a kivételes eljárást indokolja, kizárólag a benyújtott törvényjavaslat szakmai jellege.
A sürgősséget pedig azzal indokolnám, hogy a szabadfoglalkozású közjegyzők 1992. január 1-jén megkezdik a működésüket, tehát az említett feladatokat a bíróságoknak ettől az időponttól kezdve kell betölteniük.
Ezekre a szempontokra és indokokra hivatkozással kérem szintén a tisztelt Ház igenlő szavazatát a kivételes és sürgős eljárásban történő tárgyaláshoz. Köszönöm szépen.
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi