JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr, Tisztelt Ház!
A szocialista frakció nevében kértem szót, vállalva azonban a tévedés kockázatát, hitem és reményeim szerint sokunk, talán valamennyiünk érdekében szólok.
Amikor a választásokat követően elfoglaltuk itt helyünket a Parlamentben, mindannyian tudtuk, hogy a közös cél, amit mindannyian vállaltunk, a társadalom demokratikus átalakulása nem lesz könnyű folyamat, s nem fog a társadalomra háruló terhek nélkül járni. Azt is tudtuk, hiszen sokszor és sokan beszéltek már erről a Parlamentben, hogy a növekvő terheket követő, azokat kísérő erősödő társadalmi feszültséget ki fogják használni szélsőséges politikai erők ebben az országban.
Úgy tűnik, az utóbbi időben fölerősödött ezeknek a szélsőséges politikai csoportoknak, csoportosulásoknak a törekvése.
Két jelenségre hadd utaljak.
Az elmúlt napokban a parlamenti képviselők egy része, az a része, amely a Zétényi–Takács-féle törvénytervezet végső szavazásakor "nem"-mel voksolt, levelet kapott. Egy olyan levelet, amelynek írói a gyilkosokkal való cinkossággal vádolták meg őket, olyan levelet, amelyben nem is burkolt módon fenyegetés fogalmazódott meg.
Ma a parlamenti képviselők egy meghatározott csoportja kapta ezt a levelet. Félő azonban, hogy később egy másik szélsőséges politikai erő más parlamenti képviselők csoportjainak fog hasonló tartalmú leveleket küldeni. Meggyőződésem, közös érdekünk, hogy fellépjünk az ilyen jellegű politikai törekvések ellen.
Mint ahogy fel kell lépnünk egy másik jelenség ellen is, amely az elmúlt héten itt, a Parlamentben történt meg. Úgy tűnik, ezek a tendenciák most már áttörték a Parlament falát is, hiszen az elmúlt héten egy felszólalás akasztást emlegetett, hangot adva a nyílt erőszaknak, a nyilvános megbélyegzésnek és a megfélemlítésnek.
Azt hiszem, valóban közös cél, hogy elhatárolódjunk ezektől a jelenségektől. Éppen ezért szeretném bejelenteni: a Szocialista Párt parlamenti frakciója egy nyilatkozatot fogalmazott meg. Nem a félelem adta kezünkbe a tollat a nyilatkozat megfogalmazásakor, hanem az a meggyőződés, hogy a társadalomban vannak még szép számmal olyan erők, amelyek elkötelezettek a demokratikus átalakulásban, s amelyek hisznek itt valamennyiünkben.
Engedjék meg, hogy felolvassam ezt a rövid nyilatkozatot, amelynek másolatát a szünetben minden frakcióvezetőhöz igyekszünk eljuttatni azt kérve, hogy azok a képviselők, akik egyetértenek a nyilatkozatban foglaltakkal, aláírásukkal vállaljanak közösséget a jelenségek ellenében. Ezek után a nyilatkozat:
"Látva a társadalom életében megjelenő szélsőséges politikai törekvéseket és féltve a demokratikus átalakulás eddig elért eredményeit, az Országgyűlés képviselőiként az alábbi nyilatkozatot tesszük:
1. Elutasítunk minden olyan törekvést, mely a parlamenti képviselők bármely csoportját a nyílt fenyegetés és megfélemlítés eszközeivel felelősségre vonja szavazatáért vagy állásfoglalásáért. A parlamenti demokrácia védelmében visszautasítjuk az ilyen megnyilvánulásokat, mert meggyőződésünk, hogy közösen vállalt feladatainknak megfelelően valamennyien legjobb tudásunk és belátásunk szerint a jobbítás szándékával, a társadalom érdekeit és az ország felemelkedését szem előtt tartva végezzük munkánkat.
2. Ennek jegyében elhatároljuk magunkat minden olyan megnyilvánulástól, mely hangozzék el a parlament falai között vagy azokon kívül, a nyílt erőszaknak, a megfélemlítésnek és a nyilvános megbélyegzésnek ad hangot, megsértve ezzel az ártatlanság vélelmét, megkerülve a törvényes igazságszolgáltatást s veszélyeztetve a jogállamiság normáinak és szabályainak betartását. Hisszük, hogy a parlamentben elfoglalt helyünktől függetlenül feladatainknak csak együttes erőfeszítéssel, egymás jobbító törekvéseinek tiszteletben tartásával, közös felelősségünk tudatában felelhetünk meg."
Köszönöm a szót. (Általános taps.)
Döntés törvényjavaslatok kivételes és sürgős eljárásban történő megtárgyalásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi