CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztatójában a Kormány azt indítványozta, hogy a társadalombiztosítás költségvetésében év elején jóváhagyott 7,5 milliárd forintot ne kapják meg a nyugdíjasok év végi egyszeri nyugdíj-kifizetés formájában. Ez átlagosan 3000 forintot jelentett volna egyszeri kifizetésként minden egyes nyugdíjasnak. Azzal indokolta ezt a számunkra teljességgel elfogadhatatlan javaslatot a Kormány, hogy nincs a társadalombiztosításnak elegendő bevétele, igen jelentős a kintlévőség összege és az áremelkedések, valamint a bérek emelkedése – legalábbis a Kormány számítása szerint – nem haladták meg a tervezett mértéket.
Mivel a Parlament két bizottsága nem tartotta tárgyalhatónak ezt a kormányjavaslatot, a szociális bizottság egyhangúlag utasította el, a Kormány átdolgozásra visszavette az előterjesztést. Ennek már több mint egy hónapja, és az új javaslat még nem került a Ház elé. Nem tudjuk tehát, hogy mit kíván tenni a Kormány, és mikor lesz lehetőségünk megismerkedni az új változattal. Lesz-e egyáltalálán az idén év végi nyugdíj-kiegészítés?
Pénzügyminiszter úr véleménye azonban a sajtóban megjelent és álláspontja, úgy tűnik, változatlan, továbbra sem lát lehetőséget a decemberi nyugdíj-kiegészítések kifizetésére. Ezért önt kérdezem:
Változott-e a véleménye esetleg a nyilatkozat megjelenése óta eltelt egy-két hétben? Ha nem, akkor egyedül a társadalombiztosítás és a neki tartozó vállalatok felelősek-e a kialakult súlyos helyzetért a társadalombiztosításban? Nem kellett volna-e a tartozások behajtásáért, a MÁV tartozásának rendezéséért, a csődtörvény társadalombiztosítást is preferáló megszövegezéséért a pénzügyi tárcának is többet tennie? Nem kellene-e esetleg a Pénzügyminisztériumnak és önnek is ebben a kérdésben önkritikusan felülvizsgálnia az álláspontját? Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi