KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Kedves Képviselőnő! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Népjóléti Minisztériumban elkészült a szociális törvény koncepciójára vonatkozó javaslat, ezt előbb április 26-án, majd átdolgozást követően június 5-én tárgyalta meg a minisztérium vezetése. Június 25-én pedig a Szociálpolitikai Tanács.
Időközben a törvény alapelveit a szociálpolitika egyes területein dolgozó szakértők, tudományos kutatók véleményezték. Majd július 26-án az érdekelt társminisztériumokkal való megbeszéléseket követően 160 társadalmi szervezetnek adtuk át azokat megvitatásra. Erre a Népjóléti Minisztérium kezdeményezésére létrejött Szociálpolitikai Tanács alakuló ülésén került sor.
A minisztérium a legutóbbi időkig folyamatosan dolgozta fel a beérkezett észrevételeket, javaslatokat. Hosszú ez a folyamat? Igen. A hosszadalmas érdekegyeztetés egyik fő oka a visszajelzések ellentmondásossága. Emögött pedig az anyagi eszközök véges volta, illetve a rászorultság mainál szélesebb körben történő valós kielégítésének az igénye rejlik. Mindez – én azt hiszem – emberfeletti feladat, az eredmény csak szakértői anyagokra épülő széleskörű egyeztetésen alapulhat. Egy dologgal azonban szembe kell néznünk. Kínlódunk ugyan a jelenlegi rossz helyzetben, ezerféle, a nagyrészt elégtelen juttatások tengerében, de egy új támogatási szerkezet felépítésekor számolhatunk azzal, hogy egyes rétegek – és nem is a leghangtalanabbak – anyagilag rosszul is járhatnak, hiszen adott pénzkeretből nem lehet szélesebb körnek úgy juttatni, hogy mindenki többet kapjon. A most véglegesnek tekinthető koncepció a Kormány elé terjesztés után ez év decemberében kerülhet az Országgyűlés elé.
Hangsúlyozom, ez még nem törvénytervezet, ahogy október 1-jén említettem, s ahogy a képviselőnő által idézett szövegem környezetéből ki is derül, hanem a törvény koncepciója. Könnyen belátható, veszélyes dolog ekkora munkában határidős ígéretet tenni, de ahogy a képviselő asszony kéri, felelősséggel a decemberi dátumot állíthatom.
Arra a kérdésre pedig, hogy elegendőnek tartjuk-e a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítása következtében a költségvetési irányelvekben szereplő összeget, a válaszom rövid: nem. Ezért e tárgyban minisztériumunk kormány-előterjesztést készített. Ennek lényege: lehetőséget kívánunk teremteni a tartósan munkanélküli, de a munkanélküli ellátásban nem részesülő személyek különleges anyagi támogatására.
Ugyancsak nehézséget látunk a közüzemi díjak emelésének, az idei energiaár-emelések áthúzódó hatásának és a bölcsődei ellátások összegének fedezésében. A megoldás lehetőségét az inaktív normatíva megemelésében és a rendszeres támogatásra szoruló jogosultak körének meghatározásában látjuk. Arra gondolok itt, hogy eldöntendő, a munkanélküli ellátásból kikerülőkön túl kiterjeszthető-e az ellátás eddig nem jogosultakra.
Tisztelt Képviselő Asszony! A szocialista párt és a szociálpolitika összecsengő szavak. És ezt azért emítem, mert az új konstrukció, mint mondtam, nem csupán juttat, hanem átrendez. És ez esetben vajon nem fogják-e számon kérni tőlünk, hogy az óriási hiányból miért nem juttattunk több, illetve jobb ellátást. És ebben az esetben csábító lehet az MSZP számára a jogelődje mulasztásaiból fakadó helyzetet rajtunk kérni számon.
Kupa miniszter úr előbbi megjegyzéséből úgy tűnik, hogy tudja: ahol a pénz, ott az ész. Mint szakértő válaszolt több kérdésre. Márpedig a jogi szabályozás itt azonnal pénzkérdésbe torkollik! Engedjék meg, hogy felhívjam a tisztelt Ház figyelmét ezekre a tényekre és a képviselők, képviselőcsoportok felelősségére és lehetőségeire az elkövetkező 1992. évi költségvetési vitában. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi