KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Pintér István! Nem azért válaszolok, mert értenék a mezőgazdasághoz, bár valószínűleg én vagyok az egyik, aki legtöbbször mondja ki, hogy ez egy paraszt ország, nem abban az értelemben, ahogy szokták mondani, hanem úgy, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság az egy bázisa ennek az országnak, egy biztos bázisa, amire megfelelő figyelmet kell fordítani.
Amit a képviselő úr felvetett, az nagyon sokoldalú kérdés. Először az útalap konstrukcióról szeretnék néhány dolgot mondani.
Tényleg a mai útalap-szabályozásnak egyik kritikus pontja az, hogy az útalap forrásaihoz olyan gázolaj- és tüzelőolajfelhasználók is hozzájárulnak, akik közvetlenül nem érintettek, tehát nem használják a közutakat. Ez ugyanakkor nemcsak a mezőgazdaságot, hanem a vasutat, a hajózást és az egyes fix telepítésű ipari erőgépek üzemeltetőit is érinti.
A probléma megoldásának a lehetőségeit a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal vizsgáljuk. Az előkészületben lévő útalap-törvény tervezete tartalmaz e vonatkozásban alternatív megoldási javaslatokat.
A szükséges pénzügyi fedezet, mármint az útalap megteremtésének kérdésköre azonban nem választható el az aktuális társadalmi, gazdasági ügyektől, a költségvetéstől, a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó elgondolásoktól, az inflációtól, árpolitikától és az adótörvények alakulásától.
E nehézségek ellenére is arra törekszünk, hogy a Pintér István képviselő úr által felvetett kérdést, mely egy összetett és bonyolult problémakörnek csak egy, de jelentős részét fedi le, az érdekeltek számára megnyugtató módon, törvényi szabályozás keretében rendezzük. Az útalap-törvény ágazati egyeztetése folyamatban van, novemberben még megtárgyalja a Kormány, és remélem, hogy az Országgyűlés elé kerül decemberben. Tehát az Országgyűlés is megtárgyalhatja és véleményt nyilváníthat, illetve dönthet.
A képviselő úr az interpellációjában megemlíti azt is – már az írásosban –, hogy a mezőgazdaság általában vidéki villanyáramot fogyaszt, amiért dupláját fizeti, mint a város. A jelenlegi villamosenergia-tarifarendszerünk 1990. augusztus 1-jétől megszüntette ezt az anomáliát, tehát ilyen különbség nincsen.
A mezőgazdasági támogatás, Ausztria.
Az Európai Gazdasági Közösség és Ausztria, valamint Svájc is például a falusi lakosság helyben tartása érdekében, valamint a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében, és a mezőgazdasági politikai szavazók megtartása érdekében magas protekcionalista árakat, belső árakat alkalmaz. Ehhez költségvetési támogatást kapnak a termelők, s az import lefölözéséből nyert források egy részét is ide adják át. Tehát, ha például egy magyar mezőgazdasági termelő exportál ezekbe az országokba, akkor ezen az exporton egy jelentős lefölözést alkalmaznak, és azt odaadják a belföldi termelőnek.
Ausztriát nem tartom szerencsés példának, mert a legprotekcionistább mezőgazdasági rendszert tartja fenn, túl magas a támogatási rendszere, és ez az egyik akadálya például annak, hogy Ausztria nehezen csatlakozik az Európai Gazdasági Közösséghez, ahol, egyébként összefüggésben a nemzetközi kereskedelem liberalizálásával, a mezőgazdasági támogatásokat megpróbálják csökkenteni, és így a belső árszintek is csökkenni fognak.
Az összehasonlításban például gabonatermelésnél Magyarország adottságai lényegesen kedvezőbbek, mint Ausztriáé, ennek megfelelően a magyar búza önköltsége és felvásárlási ára is alacsonyabb, mint az osztráké, és ezért az a csereérték, amit a képviselő úr mondott, egészen másképp alakul a búza és a gázolaj között, mint Ausztriában.
Ami a gázolaj és a benzin termelői árait illeti, a két termék termelői ára közel azonos. A gázolajon – ahogy ezt tavaly decemberben elmondtam a költségvetési záróexpozéban – az áreltérítést az okozza, hogy lényegesen alacsonyabb fogyasztói adót alkalmazunk, mint a benzinen, pont azért, hogy a mezőgazdasági termelők, közlekedés, szállítás érdekeit védjük. Tehát a gázolaj ára és a gázolaj adója is preferált, alapvetően azzal a szándékkal, hogy így a terhelés kisebb legyen. Ezért jelenleg a gázolajban praktikusan adóvisszatérítést adunk a benzinüzemhez képest.
A mezőgazdaságot nem felejtjük el. A mezőgazdasági ágazat közvetlen költségvetési támogatása 35 milliárd forint körül van, és ez az egyetlen termelőágazat, amelyik támogatásban részesül.
Az ÁFA-ügy, adóvisszatérítés megoldható lesz, hogyha kétkulcsos rendszert vezetünk be, és az energiaárakon lévő nulla kulcsot felemeljük, és akkor vissza lehet téríteni a felhasználónak. Ezt január 1-jétől még nem tervezzük, de előbb-utóbb, pontosan a mezőgazdasági, közlekedési vállalkozásban dolgozók kedvezőbb helyzetbe hozásáért ezt a rendszert alkalmazni kell.
Köszönöm szépen, és elnézést, hogy túlléptem az időt. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi