SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarom önöket megismertetni a termofor-kémények műszaki finomságaival, ezért inkább a végén kezdem, ott, ahol Szigethy képviselőtársam abbahagyta. Konzultációnk során rájöttünk arra, hogy tulajdonképpen Magyarországon nem termofor-kéményügy van, hanem általában véve kéményügy van. Sőt, nem is inkább kéményügy, hanem még inkább tüzelőrendszerügy van Magyarországon, s mindez annál kevésbé hagyható figyelmen kívül, mennél inkább terjed hazánkban a gáztüzelés. Ugyanis a problémák gyökere onnan eredezik, hogy a nálunk meghonosodó különféle kémények úgy a 20-as, 30-as évek Prágájából, Berlinéből terjedtek ide hozzánk, és akkortájt még a fa- és széntüzelés volt divatban, ami füsttel, jól érezhető füsttel jelzi az égési anomáliát. Gáz esetén sajnos mindez a színtelen, szagtalan szén-monoxid formájában jelentkezik, ez pedig időben észlelhetetlen.
Konzultációink során megtudtuk, hogy az országban mintegy ötmillió, Budapesten mintegy egymillió kémény van, s ezek jelentős részének állaga leromlott, füsttömörsége, huzatmagassága, átmérője, simasága nem megfelelő. Csak Budapesten több mint egymillió gázfűtő és használati melegvíztermelő készülék működik, s ezek nagy részét szakember csak akkor látja, ha azok meghibásodnak vagy tönkremennek. A leromlott állagú kémények s a hozzájuk csatlakoztatott elhanyagolt készülékek állandó veszélyforrást, jelentős levegőszennyezést és nagy energiapazarlást jelentenek egyidejűleg. Míg Nyugat-Európában a gázkészülékeket a kéménytípussal együtt minősítik és engedélyezik – figyelembe véve azt a nyilvánvaló tényt, hogy nemcsak a gázt bevezetni, de a füstgázt elvezetni is szükséges egy lakásból – addig nálunk ez az ügy egyszerre négy minisztérium közös gyermeke, vagyis igazából árvagyerek, gazdátlan terület.
A dolog épp ezért nyugtalanítóan megoldatlan, s mindenképp az eddigieknél több figyelmet érdemel. Kérdezzük ezért miniszter urat, pontosabban, ha jól látom, az államtitkár asszonyt, hogy lehetséges lenne-e a kémények s a rácsatlakozó gázkészülékek állapotának nálunk is együttes, mondjuk évenkénti, de legfeljebb kétévenkénti nem szolgáltatói, de hatósági jellegű felülvizsgálata. Lehetséges lenne-e olyan biztosítási rendszer kidolgozása, mely egyrészt biztosításhoz köti a kémények építését, üzembehelyezését, másrészt maga is a felülvizsgálati kötelezettség teljesítéséhez kötött? Végül kérdezzük az államtitkár asszonyt, hogy nem tartják-e szükségesnek a kérdés törvényi szintű szabályozását, vagy legalább a jelenlegi előírások diszharmóniájának tárcaszintű összehangolását, új kéményszabványok kidolgozását.
Kívánjuk, hogy kéményeinkre, tüzelőberendezéseinkre s mindazokra, akik azokat használják, ne csak Szent Flórián vigyázzon, aki köztudomás szerint a kéményseprők védőszentje, de foghatóbb földi hatalmak is több figyelmet fordítsanak rájuk. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi