ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden indokolom az előterjesztett törvényjavaslatot, hiszen köztudomású, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvény a törvényben felsorolt társadalmi szervezetek vonatkozásában elszámolási kötelezettséget és az elszámolási kötelezettség teljesítésére határidőt tartalmazott.
A kötelezettek ugyan elkészítették az elszámolást, de azok hitelességét az Állami Számvevőszék a törvény előírásai szerint ellenőrizte, a vizsgálat eredményéről be is számolt, viszont csupán a Magyar Nők Országos Szövetsége, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége elszámolását minősítette hitelesnek, a többi szervezet elszámolását az adatszolgáltatás hiányosságai miatt nem hitelesítette.
Most nem kívánjuk vizsgálni, hogy mely okok miatt nem lehetett hitelesíteni a társadalmi szervezetek elszámolását, viszont lehetőséget kívánunk biztosítani az elszámolásra kötelezetteknek a hiányosságok pótlására.
Még azt is feltételezzük, hogy rajtuk kívülálló ok miatt nem tudtak eleget tenni a kötelezettségeknek. Ebben az esetben szankció nincs a törvényjavaslatban. Viszont, ha önhibáján kívül nem teljesíti a hiánypótlási határidőben az elszámolási kötelezettséget, akkor nyilvánvalóan indokolt a törvényjavaslatnak megfelelően a költségvetési támogatás felfüggesztése, és annak a jognak a megvonása, hogy az állam tulajdonában álló ingatlant ingyenesen használja.
Tehát változatlanul az eredeti, elfogadott törvény rendelkezéseinek megfelelően, az Állami Számvevőszék tesz majd javaslatot az Országgyűlésnek a szükséges intézkedésekre, illetve az elszámolás hitelességével kapcsolatban számol majd be az Országgyűlésnek.
A Kormány bízik abban, hogy a megfelelő póthatáridő azért a szankciók alkalmazása mellett mégis arra készteti az elszámolási kötelezettséget hiányosan teljesítő társadalmi szervezeteket, hogy a póthatáridőn belül ennek a kötelezettségnek a teljesítésével az elszámolásokat hitelesítésre alkalmassá teszik.
Én ezzel az indokolással kérem a törvényjavaslatnak az elfogadását. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi