BALÁS ISTVÁN, DR. a napirendi pont előadója:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. a napirendi pont előadója:
BALÁS ISTVÁN, DR. a napirendi pont előadója: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Rendkívül rövid leszek, hiszen az előterjesztés maga is rövid. Másfelől: a két bizottság egyhangúlag támogatta, ezért hosszú vitára nem kell számítani.
Házszabály-módosítási javaslatom három rövid, technikai pontot tartalmaz.
Elsőként egy praktikus, de a jelenlegi Házszabállyal nem egészen egybevágó gyakorlatot kívánok legalizálni, melynek lényege, hogy az Országgyűlés bizottságai az általános vita lezárása után is terjeszthessenek elő módosító indítványt, a képviselők azonban nem.
A másik pont egy kölcsönös… – hogy is mondjam? – …"kitolás" elleni védelmet kíván biztosítani. Egyrészt: ne kelljen szükségtelenül, csak azért fenntartani módosító indítványokat, mert az arra rácsatlakozó módosító indítványokat nem lehet visszavonni. Másrészt: ne lehessen egyszerű visszavonással kész helyzet elé állítani azokat a képviselőket, akik bíztak ezen módosító indítványok létében. Ezért tartalmazza a javaslat, hogy ha egy képviselő visszavon egy olyan módosító indítványt, amelynél jobbat nyújtottak már be őhozzá kapcsolódva, ez a visszavonás a kapcsolódó módosító indítványok érvényességét ne érintse; másfelől, ha valaki visszavon egy módosító indítványt, amelyre mások számítanak, ezt változatlan formában, bármikor bárki ismételten fönntarthatja sajátjaként anélkül, hogy új indítványnak számítana. Magyarul: elölről kezdődne a módosító indítványokra vonatkozó procedúra.
Végül a harmadik pont azzal foglalkozik, hogy amikor hosszú szavazási procedúrák eredményeként valamilyen koherenciazavar keletkezik a végső szavazás előtt, ennek a kijavítására házszabályszerűen legyen mód.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi