BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
E témakörben nekem ismételten alkalmam van interpellációkra választ adni, és elnézését kérem, ha utalok egy-két olyan körülményre, amit már több alkalommal kényszerültem említeni.
Ami az edelényi körzetet illeti, tájékoztatnom kell a tisztelt Házat, hogy valóban az országos átlagot meghaladó ütemben nőtt a bűnözés ebben a körzetben. Ezt el kell ismernünk. Másodszor: tény az is, hogy a 72 fő rendőr, aki ebben a körzetben szolgálatot teljesít, az elkövetett bűncselekmények számához viszonyítva árnyalattal kedvezőbb helyzetet mutat az országos átlagnál.
Most én tökéletesen tisztában vagyok azzal, mert én megértem képviselő úr mondatait és mindazt, ami szólásra késztette, hogy ez egyáltalán nem válasz, vagy nem vigasz. De hát én itt ismét csak azt tudom ismételni, hogy a rendőrség létszámából hiányzik az a tízezer fő, amit számtalanszor szóvá tettem már. Azt is, hogy 1992-ben nem kis erőfeszítéssel és költségvetési forrásokból 3000 fővel növekedhet – ez körülbelül 10%-ot jelent – a rendőrségi létszám. Ebből a 3000 főből természetesen megfelelő területi arányok és bűnözési arányok figyelembevételével az országos rendőrfőkapitány hivatott arra, hogy a létszámot adott helyen adott mennyiségben növelje.
Most mindezt figyelembe véve, ismét hangsúlyozom, hogy nem elég az a rendőri létszám, ami a képviselő úr által szóvá tett körzetben van.
Az elmaradott térségre vonatkozó javaslatra azt tudom válaszolni, hogy számtalan igény hangzik el: határövezetre, nagyvárosokra és minden másra. Én nem tudok úgy válaszolni, hogy az elmaradott térség – ami nem is elég pontos fogalmi kör – kap több rendőrt, hanem ahol a bűnözés indokolja, oda kell a több rendőrt helyezni, s ha az az elmaradott térségek nagy részét érinti, akkor ezt priorálni kell az elosztásnál, ezt magától értetődőnek tartom.
Tehát nem elég a rendőr, kell hogy többletlétszám legyen. Ehhez amit a költségvetés nyújtani tud, azt mind fel kell használni, ugyanakkor képzési idő miatt ki kell vonni rendőröket. Bonyolultabb a probléma, hogy ennyi idő alatt minden részletre kiterjedjek, de erre módom lesz a rendőrségi törvény előterjesztése kapcsán.
Szeretnék azonban egy félreértést eloszlatni, ez többször elhangzott. És ez a félreértés az, hogy szegényebb vidékeken nagyobb a bűnözés. Aki Európa bűnözési térképére ránéz, az azt látja, hogy a leggazdagabb országokban és a régiókban legsúlyosabb a bűnözési helyzet, tehát ennek az összefüggésnek az újragondolását javasolom. De természetesen az interpellációban elhangzott problémát továbbítottam az országos rendőrfőkapitánynak, aki nyilván egy képviselői indítványhoz vagy felszólaláshoz méltó módon foglalkozni fog az edelényi térséggel, de elosztási gyakorlatában őt csak az arányos elosztás és az igazságos elosztás elve vezetheti.
Képviselő úr idézett tőlem a jogállamisággal és a rendszerváltással kapcsolatban. Én úgy érzem, hogy ez tulajdonképpen nem igényel választ, de annyit azért mégis, hogy én szeretném, ha a szöveg-összefüggésekből kiragadott, vélt vagy valós idézetek rossz gyakorlata megszűnne, és kevésbé lenne érveléshez a jövőben felhasználva.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon és jobbközépen.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi