BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az az örvendetes tény, hogy a határok nem olyanok, mint régen; az az örvendetes tény, hogy ma rokont látni és ismerőst látni könnyen, gyorsan és egyszerűbben lehet, mint korábban, nem homályosítja el azt az aggodalmat és azt a problémát, amelyik Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből és a környező országokban kialakult helyzetből adódik – de azért tényként ezt az előbbit, mindenképpen és minden alkalommal, úgy hiszem, köszönteni kell.
Olyan helyzetbe kerültünk, hogy a szegénység sodrása olyan irányból sodor hozzánk nélkülözőket, amivel szemben eddig eredményesen Európában – a legutóbbi hónapokban kialakult gyakorlat kivételével – senki nem tudott védekezni. Európa-szerte azonban megindultak a védekezési mechanizmusok. Erről kell számot adnom elsősorban, hiszen a képviselő urat alapvetően ez érdekli.
Az elmúlt napokban a határőrség, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokai, a külügyminiszter, pénzügyminiszter kollégám és saját magam aláírásával és hitelesítésével kiadott egy határátlépés szigorítására vonatkozó utasítást. Az utasítás lényege, a jelenlegi törvényi kereteken belül, hogy a belépőknél meg kell győződni arról, hogy az itt tartózkodásukhoz elegendő anyagi fedezettel rendelkeznek-e, továbbá a visszautazás költségei biztosítottak-e.
Ezekben a napokban lép hatályba ez a szabályozás. Azért lép hatályba, mert Európa más országai is ilyen természetű intézkedéseket tettek, és én úgy hiszem, rendkívül lényegesen fog változtatni a helyzeten.
A másik amint köztudott a kormányrendelet-módosítás keretében a munkavállalás szigorításra kerül. Ebben a munkavállalási vízum speciális intézménye is szabályozva van. Szeretném azonban itt megjegyezni – tekintve, hogy hozzám intézte képviselő úr az interpellációját –, hogy nem rendőrségi, és gondolom azért, nem is kizárólag és talán nem is elsősorban rendőrségi feladatról van szó az engedély nélküli munkavállalás kapcsán, amely tényleg elképesztő viszonyok teremtésével párosul, emberek kizsákmányolásával, megalázásával – bár nagyon sok emberről van szó, akinek ez az egyetlen falat kenyere. Mindenesetre, erre jogszabályok vannak, és a helyi, arra hivatott igazgatási szervezeteknek érvényesíteni kell a jogszabályok erejét. Ebben – sajnos – nem alakult ki gyakorlat. A magam részéről az önkormányzatok, továbbá a dekoncentrált intézmények felé kibocsátom azt a tájékoztató jellegű felhívást, hogy ez ügyben teljesítsék kötelességeiket.
Munkaerőpiacok alakultak ki, és semmiféle kontroll alatt nincsenek. Alapvetően azonban az előbb említett határátlépés-szigorítás az, ami a helyzeten javíthat – és ez sem teljes értékű.
Bízom benne, hogy novemberben elő tudjuk terjeszteni az új idegenrendészeti törvényt, amely a menekültügytől kezdve a külföldiek Magyarországon tartózkodásáig, az állampolgárság kivételével minden olyan elemet tartalmaz, ami alkalmazás szempontjából hasonlóvá válik – ismét hangsúlyozom – az Európa-szerte ezekben a hónapokban kialakult és egyértelműen szigorításra és védekezésre utaló szabályozásokkal. Ebben az idegenrendészeti törvényben – és ennek törvénynek kell lenni, többféle okból: alkotmányos okból, megelőző jogforrás-szabályozás miatt is – immáron mindazokat az elveket érvényesíteni lehet, amelyeket különböző nemzetközi szerződések előírnak, mindazt a gyakorlatot, amely Európa-szerte kialakult.
Egy dologra szeretnék azonban befejezésül utalni. Kérem a tisztelt Ház megértését, és nyilván ezt külön nem is kell kérnem. Magyarország 93 négyzetméteren terül el, és ország… (közbeszólások, derültség) …93 négyzetkilométeren terül el, és ország. (Közbeszólások.) A magyar nemzet azonban nem tíz és fél milló. Nagyon sok olyan kérdés merül itt föl – erkölcsi, morális, sok más tényező –, amit egy ilyen törvényalkotásnál és alkalmazásánál az országnak alapvető kötelezettsége figyelembe venni. Bízom benne, hogy ezzel kapcsolatban is megtaláljuk azokat a normákat, amelyek ebben a kérdésben megoldást jelentenek, ugyanakkor nem sértenek olyan értékeket, amelyeket mi egyszerűen nem sérthetünk meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi