KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Mind gazdaságunk átalakulása, mind kapcsolataink új elrendezése szükségessé teszi a korszerű, nemzetközi szintű szabályozást.
A miniszterelnök úr és a házbizottság közötti egyeztetés eredményeként az ehhez szükséges új törvényeknek még ebben az évben meg kell születniük. Mivel a társadalmi gondoskodás anyagi lehetőségeit a termelőágazatok biztosítják, ezért a népjóléti jogszabályoknak tekintetbe kell venniük a gazdasági élet törvényszerűségeit, bár ez nem jelenti azt, hogy Heller Farkasnak adnék igazat, akire egyébként a szocialista frakció képviselőnője hivatkozott a Házban nemrég, s aki 1923-ban úgy látta, hogy a szociálpolitika lényegileg a gazdaságpolitika függvénye.
A szociális törvény előkészítése már a múlt évben, a múlt év második felében megkezdődött. Minisztériumunk több koncepciót dolgozott ki, figyelembe véve a külföldi tapasztalatokat is. Ezekhez a munkálatokhoz kapcsolódik az európai szociális chartához való csatlakozásunk, amelyet a tervek szerint még az idén aláírunk. A minisztérium kezdeményezésével létrejött szociális tanács, valamint a Népjóléti Minisztérium szociálpolitikai tanácsának segítségével a koncepciókat hozzáférhetővé tettük szociális érdekvédelmi szervezetek számára. Az Országgyűlés illetékes bizottságai pedig heteken belül tárgyalhatják a törvénytervezetet.
Rövidebb távú intézkedéseink a következők: az energiaár-emelés hatásainak enyhítésére a költségvetés 5 milliárd forint lakossági támogatást biztosít. Elosztási rendszerével a legsúlyosabb helyzetben levő lakossági csoportok terheit kívánja mérsékelni. Ennek keretében a gyermekes családok két alkalommal, a családi pótlék kifizetéséhez csatoltan részesülnek támogatásban. Hasonló kiegészítő támogatást kapnak a kisnyugdíjas háztartások – engedjék meg, hogy ne alacsony nyugdíjról beszéljek, hanem kisnyugdíjról. Ugyancsak támogatásban részesülnek a tartósan munkanélküliek, ők a kiegészítést az év végi munkanélküli járadékkal együtt kapják. Közbevetőleg jegyzem meg, hogy a támogatások mellett a kiadásokat mérsékelte a lakosság számára az energiaár-emeléseknek az eredetileg tervezett időponthoz képest történt elhalasztása, valamint a tüzelőutalványok beváltási határidejének meghosszabbítása. Itt a lakossági megtakarítás 6,5 milliárd forintra tehető önmagában.
Az önkormányzatok ez év júliusában 2,7 milliárd forint pótlólagos támogatást kaptak a súlyos helyzetű gyermekes családok terheinek enyhítésére. E kiegészítő forrás a nevelési segélyben részesíthetők körének bővítésére, az óvodai és iskolai étkezési térítési díjak mérséklésére és más családi támogatásra fordítható. A még súlyosabb helyzetben, ahogy szoktuk mondani, peremhelyzetben levők ellátása érdekében népkonyhai hálózatot működtetünk, és folyamatos a hajléktalanok intézményi hálózatának fejlesztése. E célra az idén 200 millió forint áll rendelkezésre, és ezt a gyorssegély alapítvány révén és külföldi támogatások bevonásával is fokozzuk.
Egyes, a munkanélküliség által különösen sújtott területeken – Ózdra és Miskolcra gondolok most – térségi válságkezelő programok indultak. Az elmaradott térségek támogatására a környezetvédelmi tárca vezetésével bizottság alakult, melyben minisztériumunk is részt vesz, és a rendelkezésre álló alap 1,5 milliárd forint.
Megemlítendőnek tartom a PHARE-programok területén elért lehetőségeinket, melyek kifejezetten a szociálpolitikai terület fejlesztéséhez járulnak hozzá, idén 600 ezer ECU-vel. Szociális egzisztenciateremtési lehetőséghez, kis közösségek, önkormányzatok számára három év alatt összesen 3 millió ECU van biztosítva.
A Kormány, mint látható, folyamatosan figyelemmel kíséri a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek ellátását. Én azt hiszem, nehéz lenne felsorolni mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a Népjóléti Minisztérium tett és tesz. Csak példaként említeném a mozgáskorlátozottak támogatásának ez évi ideiglenes és jövő évi tartós szabályozását, az ingyenes közgyógyellátásban az önkormányzatok térítési díjának felére csökkentését, a szociális otthonok térítési rendszerének biztonságos működését biztosító díj megállapításáról, de ugyanakkor az ápoltak egyéni célú összegének emeléséről szóló miniszteri rendeletet; a családoknak nyújtott lelki, egészségvédelmi szolgáltatásokról, a családsegítő szolgálat helyzetének szabályozásáról, a fiatalkorúak veszélyeztetettségének szakmai normatíváiról készített szociálpolitikai jogszabályokat.
A következő esztendőben pedig, amint azt a költségvetési irányelvek tartalmazzák – és a tisztelt Ház nemsokára foglalkozni fog vele és megismeri –, a Kormány továbbra is fenntartja szociális intézményrendszere normatív támogatását, jelentős összegeket tervez szociális szakmai programokra, a mozgáskorlátozottak támogatására, humán szolgáltatásokra, a családi pótlék gyermekenkénti emelésére, és lehetővé kívánja tenni a nevelési segélykeret normatív igénybevételét. A személyi jövedelemadóban pedig a gyermekkedvezmény minden gyermekre kiterjesztésre kerül – terveink szerint.
Végül engedjenek meg egy megjegyzést: a GDP-nek több mint 20%-át költjük szociálpolitikára. Gazdasági helyzetünk és a költségvetésnek a tisztelt Házzal közösen megszabott korlátai következtében például az említett energiaár-ellentételezés is részben költségvetési tartalékból, részben átcsoportosításból történik. Úgy gondolom, hogy a tárca és az önkormányzatok közös feladata és felelőssége természetesen, hogy a szociálpolitika a mindenkor rendelkezésre álló összeget a lehető legcélszerűbben használja fel, folyamatosan vizsgálva a beavatkozások hatékonyságát. Még egyszer köszönöm kérdését. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi