MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)
MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr!
Az Alkotmánybíróság feladatkörében eljárva 1991. március 19-én 241/B/1990./8. számú határozatával megsemmisítette az 1975. évi II. törvény 57 §-ának (2) bekezdését. A törvény 57 §-a a szolgálati idő számítására a következő rendelkezéseket tartalmazza:
(1) bekezdés: "A szolgálati időre vonatkozó részletes szabályokat és beszámítás feltételeit a Minisztertanács állapítja meg. A Minisztertanács elrendelheti egyéb idők beszámítását is."
És a megsemmisített (2) bekezdés: " Az 1929. január 1-je előtti időt szolgálati időként figyelembe venni nem lehet." A törvény 57. § (2) bekezdése az 1929. január 1-jét megelőzően a korábbi nyugdíjszabályok alapján a kitöltött szolgálati idő beszámítását tiltotta, így az érintetteket szerzett jogaiktól fosztotta meg.
Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a szerzett jogok megvonása sérti a jogállamisághoz szervesen kapcsolódó jogbiztonság elvét, ezáltal a törvény 57. § (2) bekezdése ellentétes az Alkotmány 2. § (4) bekezdésével. Azonban az Alkotmánybíróság megjegyzi, hogy a törvény 57. §-a (2) bekezdésének megsemmisítése következtében a jogalkotó mérlegelésére tartozik az, hogy az 1929. január 1-je előtti nyugdíjbiztosításban részesültek szolgálati idejének beszámítását teszi-e lehetővé, avagy szolgálati idő elismerését az 1929. január 1-je előtti időszakra az érintett sértettek számára is biztosítja.
Az Alkotmánybíróság 1991. III. 19-i határozata már nem érint olyan személyeket, akik a határozathozatal utáni időben érik el a nyugdíjas jogosultságukat úgy, hogy egy időben 1929. január előtti időszakban szolgálati idővel rendelkeznének. Ezért az Alkotmánybíróság határozata igaz, hogy megszüntet egy alkotmányellenes jogszabályt, de nem járul hozzá az alkotmánysértés következtében hátrányt szenvedettek jogorvoslásához.
Kérdem önt, Államtitkár Úr, úgy mint jogalkotó, szándékozik-e az alkotmánysértés következtében sérelmet szenvedettek elveszett éveinek pótlólagos nyugdíjba való beszámításához jogszabály-módosításra avagy újabb jogszabály benyújtására. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi