SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!
Az Országgyűlés oktatási, tudományos albizottságán szerepelt az ágazati szakmai szervezési szolgáltatásokról és a szakmai szolgáltató intézményekről készült rendelettervezet, melynek hatálya kiterjedne fenntartóra való tekintet nélkül óvodákra, iskolákra, középiskolákra, zeneiskolákra és kollégiumokra. Az illetékes államtitkár-helyettes véleménye alapján e sebtében előrántott rendelettervezetet ott az ülésen visszavonták. A történet felidézése ezért önmagában nem lenne célszerű. Azonban van ennek a rendeletnek egy háttér-információja, a tárgya, amelyről érdemes szólni.
A rendelettervezet egyetlen pontjára utalnék csak, amely a jogszabály-tervezet közvetlen szabályozási szándékán messze túlmutat. Ez a centrális alárendeltségű szervek hálózata kiépítésének problémája.
A tervezet erről a kérdésről a 4. §-ban az alábbiak szerint fogalmaz:
A szervezési szolgáltatásokat a hatásköri törvény 99. §-a alapján létesített szakmai szolgáltató-intézmény vagy a fenntartó önkormányzattal kötött megállapodás alapján a pedagógiai intézet látja el.
E pontot olvasva növekedett bennem a kíváncsiság, hogy vajon az újonnan létrehozandó pedagógiai szervezetek tevékenységük során hogyan viszonyulnak majd a megyékben évek óta működő pedagógiai intézetekhez, azok feladatköréhez. Egyáltalán e pedagógiai szolgáltatás szervezése hogyan alakul majd?
Annak ellenére, hogy az ágazati szakmai szervezési szolgáltatásokról és szakmai szolgáltató intézményekről szóló rendelettervezet első fogalmazványnak lett minősítve, valószínűleg azonban a normaszöveg kidolgozása előtt koncepcionális alapvetésre sor került, illetve az ágazat szakembereivel történt egyeztetés nem maradt el, és ezt a hitemet erősíti a Népszabadságban megjelent miniszteri interjú is. Tehát a minisztérium részéről e tárgykörben koncepciót feltételezve szeretnék választ kapni az államtitkár úrtól az alábbi négy kérdésre.
1. Felfogható-e a szakmai szolgáltató intézmények létesítésének szándéka úgy, mint a háború előtti tankerületi főigazgatóság rendszerének visszaállítására tett lépés?
2. Hogyan tervezi a minisztérium a szervezési szolgáltatások ellátását a jövőben, milyen szerepet szán ebben a megyei pedagógiai intézeteknek, mi indokolja a kétféle pedagógiai intézményhálózat kialakítását?
3. A minisztérium számítása szerint milyen költségkihatással jár a tervezett szervezetek létrehozása, a fenntartása a megyei intézményekkel párhuzamosan?
4. Mi az elvi indoka annak, hogy a művelődési kormányzat a fent említett szervezeteket az oktatási törvény elfogadása előtt kívánja létrehozni? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi