SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Az 1956-os forradalom egyik kivégzett veszprémi hősének, a klasszikafilológus Brusznyai Árpádnak az özvegye ma nyomorog. Ezt Horváth Balázs, az MDF ügyvezető alelnöke, tárca nélküli miniszter a Magyar Hírlapnak adott exkluzív interjújában említette meg az általa szükségesnek tartott történelmi igazságtétellel kapcsolatban.
Mélyen egyetértünk az ügyvezető alelnök és tárca nélküli miniszter úrral. Brusznyai Árpád és a többi mártír özvegyének, szüleinek – ha megérték, szegények, a rendszer összeomlását, amely hozzátartozójukat meggyilkolta – nem szabad nélkülözniük.
Éppen ezt az egybehangzó akaratunkat fejezte ki az 1991-es XII. számú törvény 7. §-ának (6) bekezdése. Ez a szakasz a szociális és egészségügyi bizottság indítványára született és így hangzik: "A nemzeti gondozási díjnak megfelelő díjban kell részesíteni azokat, akik a nemzeti antifasiszta ellenállási mozgalomban résztvettek, akik az 1945 és '63 közötti törvénysértések életüket vesztett áldozatainak özvegyei, szülei és árvái, valamint a törvénysértések következtében megrokkantak."
A szöveg világosan fogalmaz, és lehetővé teszi, hogy mindenki, aki mártírja volt a különböző igazságsértéseknek és önkényeskedéseknek, valamilyen kárpótlásban, vagyis hátramaradottjaik valamilyen kiegészítő jövedelemben részesüljenek. Csak az a bökkenő, hogy a törvényhozók akaratának végrehajtása a Kormányra vár, amelynek Horváth Balázs tárca nélküli miniszter úr is tagja.
A szóban forgó törvény 7. §-a ugyanis így szól: "E törvény felhatalmazza a Kormányt a (6) bekezdésben foglaltak végrehajtási szabályainak kidolgozására." E törvény 1991. április 9-én, vagyis csaknem fél éve hirdettetett ki, és a végrehajtás szabályait a Kormány mindeddig nem alkotta meg.
A demokratikusan választott Parlament akaratának végrehajtásáért a Kormány felelős. A törvény a Kormányt hatalmazta fel, következésképpen interpellációm címzettje igazából a Kormány megszemélyesítője, a miniszterelnök úr lenne, ha nem vált volna szokássá, hogy a miniszterelnök úr e Házban meginterpellálhatatlan. A közelmúltban egy Horváth Balázs tárca nélküli miniszter úrhoz címzett interpellációra az igazságügy-miniszter úr válaszolt. Így igyekeztem kitalálni, hogy ilyen körülmények között kihez is intézhetném kérdéseimet.
Ezek után kérdezem az igazságügyi és népjóléti államtitkár urakat: mi lehet az oka e kormányrendelet késlekedésének? Várom válaszukat. (Taps balról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi