WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Igen tisztelt Miniszter Urak!
A jugoszláviai tragikus események nyomán hazánk ismét menekülteket kénytelen befogadni. Megható az a szolidaritás, amelyet a határmenti térségekben tapasztalhatunk. Egyszerű magyar állampolgárok ezrei osztják meg otthonukat a hazájukat kényszerűen elhagyó menekültekkel. Információim szerint mintegy 25-28 ezer Jugoszláviából menekült állampolgár van ma Magyarországon, ezeknek jó része Baranya megyében. Számuk sajnos napról napra nő. A menekülttáborokban az elmúlt heti adatok szerint mintegy kétezer ember nyert elhelyezést. Az ő ellátásuk többnyire megoldottnak mondható.
Gondok mutatkoznak azonban a családoknál, ismerősöknél befogadott menekültek esetében. Azok, akik a menekültügyi hivatalokban regisztrálásra kerültek heti 500 forintos élelmiszercsomagot és havi száz-forintos tisztasági csomagot kapnak a települési önkormányzatoktól, amit az adott önkormányzat állít össze és finanszíroz. A hivatal ígérete szerint az önkormányzatok által megelőlegezett költségeket – amely például Mohács esetében 1,85 millió forint, Siklós esetében 2,2 millió forint, Harkány esetében több mint 3 millió forint havonta – később az említett önkormányzatok visszakapják.
Az első kérdésem arra vonatkozna, hogy mikor kerül erre sor, mikor fogják az önkormányzatok ezt az összeget visszakapni.
Külön gondot jelent az élelmiszercsomagoknak az összeállítása, amellyel Mohácson például 15 ember foglalkozik a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai közül. Kérdéses, hogy a konzervek, tészták, egyéb tartós élelmiszerek hasznosan segítik-e az élelmezési feladatok ellátását.
Az önkormányzatok véleménye szerint egyszerűbb és hatékonyabb lenne, ha az élelmiszervásárlásra használható bonokat vagy egyszerűen készpénzt osztanának ki a menekültek között. Ők ezen friss húst, tejterméket és egyéb friss élelmiszert vásárolhatnának. A hivatalok alkalmazottainak leterheltsége csökkenne, a piacokon pedig nem jelennének meg a segélycsomagok konzervjei.
Módot látnak-e a miniszter urak arra, hogy a Menekültügyi Hivatal ne utólag fizesse vissza az önkormányzatok számára a megelőlegezett összegeket, hanem az eddigi tapasztalatok figyelembevételével a hivatal megelőlegezze azt, és az önkormányzatok utólag számoljanak el a pénzösszegekkel. A bonok, illetve a készpénz felhasználását a miniszter urak alkalmazható módszernek tartják-e, és hogyha igen, akkor kívánják-e ezt a közeljövőben bevezetni?
A menekültek között nagyszámú az óvodás, általános iskolás, középiskolás korú gyermek. Baranyában számuk mintegy 700 fő. Közülük 15% a magyar anyanyelvű, a többiek többsége horvát anyanyelvű gyermek, akiknek a képzését, óvodáztatását és iskoláztatását anyanyelvükön kell megoldani. Az önkormányzatok mindenütt saját erőből oldják meg a gyermekek iskoláztatását, óvodai elhelyezésüket, erejükhöz és lehetőségükhöz mérten támogatják a menekült pedagógusokat, akik tartalékaikat felélve oktatják a menekült gyermekeket.
A helyi Volán vállalatok kedvezményes utazási lehetőséget biztosítanak az iskolába járó pedagógusoknak és diákoknak. Például Mohácson 80%-át az utazási költségnek téríti a Menekültügyi Hivatal is, Siklóson a Volán 50%-os kedvezményt nyújt, a fennmaradó összegek viszont kérdésesek, kérdéses, hogy ki fogja ezt finanszírozni.
A tél közeledtével megnőnek a délutános oktatás fűtési és egyéb működési költségei. Az önkormányzatok szinte mindenütt biztosítják az étkeztetést, a napközikben tanszereket vásárolnak, a munkába állt pedagógusok napi megélhetéséhez anyagilag vagy temészetben járulnak hozzá. Ezen költségek hosszú távon komoly likviditási gondot jelentenek egy-egy önkormányzat számára, Mohácson pl. 17 óvodás korú gyermek, 146 általános iskolás korú gyermek, 37 középiskolás gyermek volt az elmúlt héten. Siklóson 160 általános iskolás gyermek, 7 középiskolás gyermek oktatásáról gondoskodtak.
Kérdezem a tisztelt miniszter urakat, hogy lehetőséget látnak-e az oktatás költségeihez való állami hozzájárulásra. Az önkormányzatok szívesen fogadnák, hogyha az oktatási normatíváknak megfelelő összegeket a gyermeklétszámok arányában a kormányzat, illetve az állam biztosítani tudná.
Tisztelettel várom a tisztelt miniszter urak válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi