GICZY GYÖRGY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

GICZY GYÖRGY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának vezérszónoka:
GICZY GYÖRGY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának vezérszónoka: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!
Különös utat járnak be a szocializmusból szabaduló demokráciák. A most tárgyalandó törvényjavaslatból kiderül, hogy ennek a parlamentnek alighanem máris megvannak a maga titkai.
A 2294-es számú, a Belügyminisztérium egykori III/III-as csoportfőnöksége hivatásos és titkos tisztjei, hálózati személyi adatait vizsgálni kívánó törvényjavaslat tételesen sorolja föl az ellenőrzés alá eső személyek körét, első helyen a parlamenti képviselők állnak. Majd a további pontok indokoltan terjesztik ki demokratikus intézményrendszerünk fontos tisztségviselőire és közvéleményt alakító felelőseire is.
Valóban indokolt, hogy ezután törvény írja elő a kinevezők számára a kinevezendő tisztségviselő nemcsak szakmai, hanem talán fogalmazhatunk így is, etikai értékeinek lehetőleg a kinevezést megelőző vizsgálatát. Mindez világos. Talányos megfogalmazással csak a javaslat 6. és 7. §-ában találkozhatunk, amely az ellenőrzést követően, négy igen tiszteletre méltó személyre bízza a felmentés kezdeményezését.
Ha a felsorolt hivatalok betöltése, ha az országgyűlési képviselőség és polgármesterség nem fér össze például a hálózati szereppel, akkor a demokratikus államélet tisztasága – amit a törvényjavaslat büszkén emleget – fölöslegessé tesz minden további mérlegelést.
Ha az érintett személy a felszólalást követően sem mond le, akkor nem lehet kétség afelől, hogy kerüljön föltétlenül nyilvánosságra a dolog. A túl sok huzavona, amely esetleg távol akarja tartani a nyilvánosságot, úgyis a kiszivárogtatás áldozata lesz, s ez ártana a Parlament tekintélyének, mindannyiunknak.
Ellenben nincs értelme a vizsgálódásnak akkor, ha az egyik elfüggönyözött autó volánja mellől egy másik elfüggönyözött autó volánjához kellene átszállni. Ennek a törvényjavaslatnak, és ezt nem szabad elfelejtenünk, egyetlen szankciója van, a nyilvánosság. Erről nem mondhatunk le. De ha a nyilvánosság hiányából fakadó veszély el is hárulna, még akkor is tarthatunk a nyilvánosságra hozatalt követő vitáktól, hogy akik bűnösnek bizonyulnak, a végletekig fognak tagadni, mert az ember valóban minden bűnre kapható, csakhogy ne kelljen magát bűnösnek tudnia.
És még valamire szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. Aki e törvényjavaslat elfogadása után mond le képviselői mandátumáról, – mondhat bármilyen indítékot ezután – tudni fogjuk róla, kevés kivétellel valamennyien, hogy besúgó volt, a hálózat egy darabja. Hiába mondja majd, mi tudni fogjuk, hogy ettől a törvénytől romlott meg az egészsége.
Mi, képviselők természetesen a demokrácia feddhetetlen héroszai szeretnénk lenni. Minden gyanú fölött állók, de sohasem lehetünk jobbak, mint maga a társadalom, amelyből vétettünk, s amely tele van elesőkkel. És az ember még az árulásban is különféle színeket, színárnyalatokat mutat. Van, aki félelemből vállalta, van, aki pénzért. Van, aki mindenkit följelentett, még saját magát is, s van, aki úgy fogalmazta meg jelentéseit, hogy gyöngeségében is övéit védte. Ez az egyetlen szempont, amit talán nem is a köztársasági elnöknek, a miniszterelnök úrnak és az Országgyűlés elnökének, hanem egy parlamenti vizsgálóbizottságnak kellene mérlegelnie. Olyan vizsgálóbizottságnak, amely az 5. §-tól átvenné a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az országgyűlési elnök szerepét. Olyan vizsgálóbizottságnak, amely például tudja azt is, hogy a nyilvántartás nem mindig és nem mindenben igazít el. Hiszen a puha diktatúra évei alatt a nagyobb embereket nemigen illett beszervezni. Az ő nevük seholsem szerepelt. Viszont a tűzoltóké igen. A társadalmi segítők között.
A belügyminiszter úr által előterjesztett törvényjavaslatban ugyan nem szerepel az egyházi személyek vizsgálata, de ilyen módosító indítvány máris akadt, és a FIDESZ vezérszónoka, Kövér László is tett erről említést. S habár az általános vitában nem szokásos, hogy módosításokról beszéljünk, ezúttal azonban a módosítás elvi jelentőségű. Ezért már itt meg kell jegyeznem, ha a Magyar Köztársaság parlamentje demokratikus úton akar haladni, akkor nem tervezheti olyan testület fölállítását, amely például a református zsinat vagy a magyar katolikus püspöki kar fölött bármilyen szempontból is felügyeletet vagy ellenőrzést gyakorolna. Akiknek drága az egyház autonómiája, azok nem kísérleteznek efféle módosítványokkal.
Az egyházaknak, az egyháznak megvan ebben a vonatkozásban is a maga gyakorlata. Már a III. század elején napvilágot látott egy irat, De lapsis címmel az elesőkről, azokról, akik a keresztényüldözés alatt elhagyták vallásukat, közösségüket, és hittagadókká, árulókká lettek. Akkor úgy merült föl a kérdés, hogy akik elhagyták közösségüket, milyen feltételekkel kerülhetnek vissza övéik közé. S visszakerülhetnek-e egyáltalán? Az említett mű szerzője, Ciprian, Karthago püspöke először nemmel válaszolt. Pedig korábban az üldözés elől ő maga is elmenekült a városból. Később azonban enyhébben ítélt. S akkor már a vértanúságot is vállalta. Gyaníthatóan eljutott odáig, hogy önmagát szigorúbban, másokat enyhébben ítéljen meg. Eljutott odáig, ahová korunk egyik filozófusa, aki ezt írja: "Kihez is hasonlít inkább az ember, Júdáshoz avagy Jézushoz?" S így válaszol: "Egyikhez sem. Az ember leginkább talán mégiscsak Pilátushoz hasonlít." Pilátushoz, mert jobbára úgy keveredik a dolgokba, mint ő. Csak úgy belekerül. Mert fáradékony, fejfájós, és mosná a kezeit, ami nem szokott sikerülni. Remélem, ezúttal sem fog sikerülni.
Ezért megfelelő módosításokkal elfogadásra ajánlom a tisztelt Háznak a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi