KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Először én is hadd mondjak egy mondatot Tarnóczky Attila javaslatával kapcsolatban. Mi ugyanúgy félreértettük a javaslatot, mint ahogyan Salamon elnök úr erre utalt. Tehát ha világos lett volna, hogy a javaslat az egyhavi végkielégítés összegét kívánja maximálni és nem a teljes felvehető végkielégítést, akkor valószínűleg más bizottságok is másképp foglaltak volna állást. Én azt gondolom, hogy a javaslat megfogalmazása és indoklása nem volt pontos.
A szót azért kértem, hogy a saját, hatályba léptetésre vonatkozó javaslatomat próbáljam megindokolni. Egyrészt azt kívántam javasolni, hogy a törvény a kihirdetés napján lépjen hatályba. Tudniillik az eredeti kormányelőterjesztés erre időpontot nem tartalmazott. Másrészt azt szerettem volna javasolni a Parlamentnek, hogy a Kormány által javasolt törvénytervezet rendelkezéseit alkalmazni kelljen a kihirdetés napját megelőzően közölt felmondásra, illetve jogutód nélküli megszűnésre is, amennyiben a Munka Törvénykönyv végrehajtási rendelete 28. §-a szerint a felmentési idő még nem kezdődött el és a munkavállaló a munkaviszonyának megszűnése napjáig járó munkabérét, illetve egyéb járandóságait nem vette fel.
Ezzel a javaslattal kapcsolatban felmerülhet az az aggály, hogy visszamenőleges hatállyal nem szokott a jog rendelkezni. Ezt egyébként a jogalkotásról szóló törvény is tiltja.
Szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy a jogalkotási folyamat elhúzódása már ezt a Parlamentet, illetve ezt a Kormányt is kényszerítette olyan lépésre, amit visszamenőleges hatályú szabályozásnak lehet tekinteni. Ez év január 27-én született egy olyan kormányhatározat, amelyik kimondta, hogy ebben az évben a nyugdíjemelés juttatásában nem részesülnek azok, akiknek a munkaviszonya tavaly december 31-én szűnt meg.
A jogalkotási folyamat elhúzódása miatt a kormányrendelkezés akkor született, amikor az állampolgárok nyugdíjba vonulásuk időpontjára vonatkozóan új döntést már nem voltak képesek hozni. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy visszamenőleges jogi szabályozásról a jogalkotási törvény értelmében akkor van szó, amikor az érintettek nem rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy a szabad választás potenciális esélyével korrigálják a rájuk nézve hátrányos döntést.
Ebben a helyzetben kire nézve lehet hátrányos a döntés?
Arra a munkaadóra, aki már felmondott a munkavállalónak, abban a hiszemben, hogy végkielégítést a számára fizetnie nem kell. Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy a kiadott felmondás visszavonható minden különösebb nehézség nélkül addig a pillanatig, amíg a munkavállaló az utolsó, munkában töltött napján, a felmentési idő előtt való napon föl nem veszi a hátralévő munkabérét és járandóságait. Erre pedig nem ellenérv az az érv, hogy a munkaadó egyoldalú döntésével a felmondás nem vonható vissza. hiszen ha egy munkavállalótól megkérdezik, hogy pénzt vagy életet választ, én nem hiszem, hogy a végkielégítés kedvéért a munkaviszonyáról mondana le. Tehát a korrekció lehetősége fennáll, a munkaadó visszavonhatja a felmondást amennyiben a végkielégítést indokolatlan anyagi tehernek ítéli meg.
Végül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a javaslatom elutasítása egy rendkívül fontos hézagot teremt, és úgy érzem, hogy a joggal való visszaélést a hatályos Munka Törvénykönyve tiltja, ennek ellenére elő-előfordul az ilyesmi.
Ha a mai napon szavazunk a Munka Törvénykönyv módosítása fölött, akkor az ismert adminisztratív nehézségek miatt legkorábban egy hét múlva, rosszabb esetben egy hónap múlva kerül a törvény kihirdetésre, és ez alatt az idő alatt – tessék belegondolni – munkavállalók tízezreit lehet elküldeni végkielégítés nélkül.
Az elfogadás és a kihirdetés közötti időszak ugyanis lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy azokat a munkavállalókat is elbocsássák, akiket egyébként megtartottak volna – mondjuk – a naptári év végéig, és csak a következő év elején kényszerültek volna arra, hogy a munkaviszonyukat megszüntessék.
Én még egyszer kérem képviselőtársainkat, mérlegeljék a javaslatomat a munkavállalók érdekében és a saját tisztességünk érdekében.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi