MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Előzőleg hadd nyilvánítsam ki a frakció véleményét, amelyben támogatja a plafon, valamilyen plafon meghúzását, ezt már az általános vitában megelőlegeztem.
Beadtam én is jómagam, egy csatlakozó módosító indítványt, amelynek a célja az volt, hogy szintén valamilyen korlátozást vezessen be az ellátások terén, mert látnivaló, hogy egy olyan ellátási rendszert hozunk létre, amely nagyon komoly visszaélésekre fog a későbbiek során alapot adni, és nagyon komolyan megterheli a gazdálkodói szférát, közvetve pedig a költségvetést, társadalombiztosítást is.
A módosító indítványomnak a lényege az volt, hogy csak akkor járjon a munkanélküli segély, pontosabban akkor járjon a végkielégítés, ha nem sikerül munkába állnia a Munkaügyi Központtal együttműködve az illető dolgozónak. Ezt részben az érvek hatására, részben pedig a kidolgozottabb törvénymódosításban, egy megfontoltabb törvénykezésben való újbóli megfontolás miatt most jelenleg visszavonom, és a későbbiek során viszont nagyon fontosnak tartanám, hogy mindazokat a szempontokat, amelyek kapcsolódó aggályként felmerülnek, a különböző visszaélések lehetőségeit minél alaposabban próbáljuk végiggondolni, és a megfelelő fékeket ebbe a rendszerbe beletenni.
Ugyanakkor nagyon komoly aggályom van azon tekintetben, hogy ha megszavazunk egy juttatást, akkor azt később már korlátozni sokkal problémásabb, mint az elején.
Nagyon komoly aggályaink vannak ugyanakkor a rendszer működése tekintetében azért, mert már most elindult egy komoly kampány, amelyben több tíz, száz embert bocsátanak el a kötelező végkielégítés intézményétől való félelemben. És ez a későbbiek során is felvet egy olyan problémát, hogy elsősorban az az állami, nagyvállalati szektor, amelyben ez a kötelező végkielégítés értelmeződik – hiszen itt van hosszabb munkaidejük általában a dolgozóknak –, most igencsak instabil gazdasági helyzetben van, és esetleg pont ez, a kötelező végkielégítés intézménye lehet az a csepp a pohárban, amely újabb létszámelbocsátásokra, vagy pedig egyáltalán a törölköző bedobására is késztethet vállalatokat. Amivel csak azt akarom mondani, nagyon könnyen előfordulhat, hogy azzal ellentétes hatást érünk el, mint amilyennek a rendszert szánjuk.
Nem akarom ezzel azt mondani, hogy ez egy általános dolog, de a veszély fennáll. Ugyanúgy fennáll az infláció és a fekete munka terjedésének a veszélye. Igazából ezen törvénymódosításban nem történt orvoslás ebben a témában.
Mint az előzőekben is megjegyeztem, a plafon bevezetését támogatni tudjuk. Viszont a különböző problémás területek miatt magánál a törvénymódosításnál a tartózkodás fogja jellemezni frakciónkat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi