ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök:

Full text search

ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök:
ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel hallgattam Horn Gyula képviselő úrnak, a külügyi bizottság elnökének a szavait, bár az elején nem lehettem itt, mert a Bundestag külügyi bizottságának delegációja most távozott tőlem.
Egyetértek azzal, hogy Románia és Magyarország között jószomszédi és baráti kapcsolatra van szükség, egyrészt a szomszédságból, az egymásra utaltságból következően, másrészt a magyar nemzeti kisebbség helyzete és sorsa miatt is. Felháborítónak tartjuk természetesen mindazt, ami Romániában történik, és ami a magyar képviselőkkel szemben, magyar szenátorokkal szemben vagy általában a romániai magyar szervezetekkel és az egyes személyekkel szemben történik. S ezt mélyen elítéljük, és változatlanul arra törekszünk, hogy Románia és Magyarország között megjavítsuk a kapcsolatokat.
Azt hiszem, hogy nem kell nagy történelmi visszatekintést végeznünk, elég, hogyha a romániai forradalom utáni időszakra gondolok, amikor – fordított helyzetben – még Horn elnök úr volt a külügyminiszter, és együtt értékeltük és együtt jósolgathattuk a romániai forradalom kilátásait. Mind a ketten bizakodást mutattunk, hogy megváltozik a Románia és Magyarország közötti viszony a forradalom, a segítségnyújtás eredményeként, és új korszak kezdődik a két ország kapcsolatában, a bizalmat kifejeztük, de mind a ketten elég szkeptikusak voltunk.
Azt hiszem, hogy az elmúlt időszak azt jelzi, hogy mind az előző kormányzat időszakában, mind az azóta eltelt időszakban, egy rövid átmeneti időszakot nem számítva, amikor a forradalom lelkesedése jellemezte még a helyzetet, a román–magyar viszonyban nem sikerült áttörést végezni. Sőt, Románia belső viszonyai a forradalmat követő első hónapok után fokozatosan visszafejlődtek. Több alkalommal folytak tárgyalások a román és a magyar kormányszervek között, személyes beszélgetésekre kerülhetett sor a román államfővel is, a külügyminiszterek között is, de amikor a legkisebb konkrétum merült fel, olyan egyszerű kérdések, mint a kolozsvári főkonzulátus helyreállítása, első lépésként azonnal visszautasításban részesültünk, mint ahogy másik, akár oktatási, akár egyéb kérdésben.
Változatlanul jelen helyen, ország-világ és az Országház előtt is kijelentem, arra törekszünk, hogy megjavítsuk a kapcsolatot, arra törekszünk, hogy a nemzetközi egyezmények alapján, a helsinki és a párizsi charta alapján is jó viszonyban legyünk, javítsunk a helyzetünkön. De azt nem javasolom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az Országgyűlés magára vállalja akár elnökén, akár az országgyűlési bizottságon keresztül azt a felelősségteljes feladatot, amit a kormányzatnak kell e tekintetben elvégeznie, és amit el is végez.
A román fél részéről megnyilvánuló olyan kísérletek, olyan javaslatok, amelyek formális tárgyalásokra irányultak, sehova sem vezetnének, ha nem megfelelő előkészítés után és a siker reményében tárgyalnánk. Nem azért nem jutottunk előbbre, mert nem lett volna szándékunkban, hanem a romániai belpolitikai viszonyok, Románia elképzelései, Románia helyének a megjelölése Európában a saját szempontjukból egyelőre nem tette lehetővé azt, hogy az érdemi tárgyalások terén – azokon a területeken túlmenően, ahol katonai megállapodás, illetve kulturális megállapodás megtörtént – továbbjuthassunk.
Jelenleg is dolgozik a Külügyminisztérium egy átfogó összegezésen ebben a kérdésben, és azt javasolom, hogy először ez kerüljön megvizsgálásra, és utána kormányzat és külügyi bizottság – természetesen összehangolva, kinek-kinek szerepe szerint – folytassa ezt a tevékenységet. De azt hiszem, hogy az aradi találkozó óta kár lenne arról beszélni, hogy itt a mi részünkről történtek volna mulasztások, vagy magyar részről mind az előző kormányzat, mind a mi kormányzatunk nem tett volna meg mindent a sikert érdekében.
Azt hiszem, ennek jegyében kell ebben a kérdésben az Országgyűlésnek a döntést meghoznia. Biztosíthatom az Országgyűlést arról, hogy mi mindent elkövetünk mind a román–magyar kapcsolat megjavítása érdekében, mind pedig a romániai magyarság jogainak, emberi és kisebbségi jogainak európai garantálása érdekében. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi