KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója:
KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
A gazdasági bizottság első problémája az volt, hogy érdemes-e egyáltalán ezt az anyagot tárgyalni a költségvetés árnyékában, tudunk hatni, vagy sem ilyen rövid idő alatt a költségvetést készítőkre. Végül is úgy döntöttünk, hogy nem reménytelen elmondani észrevételeinket, mert még nem áll olyan állapotban a részletes költségvetés készítése, hogy ne lenne lehetőség a módosításokra.
Az anyagot részleteiben nem vitattuk meg, mert úgy gondoltuk, hogy ezt a későbbiekben időnk lesz megtenni. Néhány lényegesebb gondolatot azonban ismertetnék.
Úgy látjuk, hogy az anyag szerkezete nem tartalmaz lényeges változásokat az előző évihez képest, az előző évi költségvetéssel majdhogynem megegyező; az adórendszer lényegében változatlan. Nem látjuk teljesen megalapozottnak azokat a prognózisokat, amelyeket tartalmaz, ugyanakkor felmerült az a kérdés, hogy a vagyonarányos osztalék ügye állami vállalatok esetében szükséges lenne ebben az anyagban. Ugyan most is van ilyen osztalékfizetés, de csak a nyereségből, ami azt jelenti, hogy a veszteséges vállalatok gyakorlatilag a használt vagyon után nem fizetnek semmit.
Elhangzott, hogy a fejkvótarendszer igazságtalan, elhangzottak észrevételek a társadalombiztosítással kapcsolatosan. Nyilvánvaló, hogy ezeket a problémákat felvető képviselőtársaim a vitában részletesen ki fogják fejteni.
Végezetül úgy gondoltuk, hogy az a – hogy úgy mondjam, talán kicsit semmitmondó – határozati javaslat, amely ebben az anyagban van, nem tartalmaz semmi olyan határozatot, ami a jövőre vonatkozóan bármit is eldöntene. Egyetlen tételt köt meg: a költségvetési hiányt.
Ennek ellenére a bizottság úgy döntött, hogy ezt az anyagot általános vitára alkalmasnak tartja azért, hogy beszéljünk róla, és az itt elhangzottak minél gyorsabban visszacsatolhatók legyenek a költségvetés készítőihez. Végezetül tehát a gazdasági bizottság ezt az anyagot vitára alkalmasnak találja, és javasolja, hogy tárgyaljuk meg.
Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi