KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Az elmúlt évben örömmel üdvözöltük a kormány azon lépését, miszerint a könyebb döntéshozatal érdekében a korábbi gyakorlattól eltérően sokkal részletesebb költségvetési törvényjavaslatot bocsátott a rendelkezésünkre. Ez a gyakorlat folytatódik ebben az évben, de sokkal magasabb szinten.
Az előttünk lévő anyag a költségvetési irányelveket, valamint a költségvetési fejezetek előirányzatait tartalmazza. Részletes adatokat tartalmaz a nemzetgazdaság alakulásáról 1990. évtől idáig, összehasonlító táblázatokat tartalmaz az 1990., az 1991. évi várható, valamint az 1992. évi tervezettek vonatkozásában. A GDP-mérlegeket megismerhetjük 1988. évi összehasonlító áron, ezt követően folyó áron, tanulmányozhatjuk a gazdasági szférán belüli jövedelemelosztást, az áralakulásokat.
Ezek alapján elmondhatom, hogy szakmailag egy rendkívül korrekt anyagról van szó. Az 1992. évi költségvetéspolitika fő kérdése a jövedelem-átcsoportosítás szűkítése. Ezen a kérdéskörön belül kiemelten megjelöli az anyag a támogatás-leépítési program folytatását, a felhalmozási kiadások szerény nominális növekedése mellett az elmaradott térségek felzárkóztatását, a társadalombiztosításban a biztosítási ágak szétválasztását, a meglevő központi költségvetési intézményhálózat fejlesztését, az állami feladatok szűkítését, az önkormányzatok beruházásainak lényegesen nagyobb pénzügyi támogatását, az elkülönített állami pénzalapok költségvetési támogatását, amelyben előírás található arra, hogy ez a költségvetési kiadás a 6-7%-ot ne haladja meg, valamint az adósságszolgálati terhek növekedésének mérséklése érdekében az állami privatizációs politika karakterének erősítését.
Tisztelt Országgyűlés!
Mindezek azt bizonyítják, hogy az előterjesztés kellően részletes ahhoz, hogy a költségvetési irányelveket meg lehessen ítélni. Tartalmazza a költségvetési fejezetek előirányzatait. Ennél részletesebb anyagot majd a költségvetés vitájánál szükséges a Ház elé terjeszteni.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági ülésen az Állami Számvevőszék szóban terjesztette elő álláspontját, miszerint a kormány által benyújtott javaslat megfelel a Parlament által szeptember 30-ai határidővel előírt kitételeknek.
Az elhangzottak figyelembevételével bizottságunk támogatja a javaslatot. Egyben tisztelettel kérem az Országgyűlést, minél hamarabb hozzuk meg a határozatunkat, hogy döntésünkkel lehetőséget teremtsünk a kormánynak a továbbdolgozásra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi