VARGA MIHÁLY, a FIDESZ vezérszónoka:

Full text search

VARGA MIHÁLY, a FIDESZ vezérszónoka:
VARGA MIHÁLY, a FIDESZ vezérszónoka: Köszönöm elnök úr. Engedjék meg, hogy röviden szóljak azokról a problémákról, amik az említett törvényjavaslatban azért felmerültek. A következőkről van szó: amint a törvényjavaslat címéből is kiderül, nemcsak a költségvetés módosításáról van szó, hanem az önkormányzatok normatív állami hozzájárulásáról, az állami költségvetésbe visszafizetésre kerülő összeg felhasználásáról is. Nos anélkül, hogy újrakezdenénk azt a vitát, hogy ez a visszafizetés mennyire jogos és mennyire nem jogos, én csak zárójelben jegyezném meg, hogy nem tudunk azzal egyetérteni, miszerint az önkormányzatoknak azt a normatív állami támogatást, amit már egyszer megkaptak, vissza kell fizetniük. Itt arról van szó, hogy az önkormányzati törvény meghatározza a kötelező állami feladatokat. Erre normatív támogatások vannak. És ha ezeket a pénzeket visszavonjuk, viszszaigényeljük az önkormányzatoktól, akkor ezek az állami feladatok kerülnek, ezeknek az ellátása kerül végeredményben veszélybe. Sőt, azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy a költségvetési törvény nem is ismer semmilyen szankciót, ami alapján pénzeket lehetne vagy egyszer már megkapott normatív támogatásokat lehetne visszavonni.
Ami a törvényjavaslat fontosabbik részét, ennek a visszafizetésre kerülő pénznek a felosztását illeti, itt a következő problémák merültek fel, aminek már a bizottság ülésén hangot adtunk.
Egyrészről a 6. § (1) bekezdése arról szól, hogy a költségvetési törvény 1. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak végrehajtására ez a törvényjavaslat 337 millió forintot utal ki. Ez az f) pont egyébként arról szól, hogy a költségvetési törvény elfogadása után meghozatalra kerülő önkormányzatokat érintő törvények milyen arányban módosítják azokat a normatív támogatásokat, amelyeket ezeknek az önkormányzatoknak meg kell majd kapniuk. Sajnos azonban, emellé a 337 millió forint mellé semmiféle mellékszámítást, indokolást nem kaptunk. Ugyan a törvényjavaslat részletes indoklásában szerepel annyi, szerepelnek elnagyolt számok, ami alapján, ha a témával részletesebben foglalkozó képviselő számolgatni kezd, akkor kap egy hozzávetőlegesen egy elnagyolt számot, ami nagyjából talán közelítené – bár több milliós eltérés van – ezt az összeget, viszont – mondom – semmilyen konkrét, megalapozott összeg ebből nem jön ki.
Ugyanilyen problémám van – és más szempontból – a dél-alföldi települések egészséges ivóvízellátásnak programjához megítélt 130 millió forinttal is. Itt nem arról van szó, hogy ezt melyik település kapja. Valóban a dél-alföldi arzénes ivóvizek problémája az egy nagyon fontos kérdés. Ebben a '91-es költségvetési törvényben, úgy érzem, hogy Békés megye meg is kapta az őt megillető összeget, bár az indoklás azt írja, hogy az igénynek több mint a duplája merült fel, 448 millió forint. Na most éppen emiatt nem értem, hogy milyen preferenciák szólnak most amellett, hogy egyrészt ne kapja meg – ha már egyszer Békés megyéről van szó – konkrétan az adott régió a hiányzó összeget, tehát nem kapnák meg azt a pénzt, másrészt, hogy miért szűkítjük le, ha már dél-alföldi programról van szó, ezt a részt csak Békés megyére?
És ami már egyszer elhangzott, mint technikai probléma, az szintén itt van ebben a 6. §-ban, ez pedig a 8. pont, ahol ugyanis az van, hogy a Belügyminisztérium kap egy új 26-os cím alatti fejezetet, az önkormányzatok 1991. évi normatív állami hozzájárulásának elszámolásából adódó viszszatérítés külön törvényben szabályozó feladatokra 600 millió forintot. Ez, sajnos, sem ebben a törvényjavaslatban – és hát elsősorban itt kellene – nincsen átvezetve a költségvetési törvényben, ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy előbb-utóbb a képviselők – mondjuk az év végére – nem lesznek azzal tisztában, hogy 1991-ben milyen főösszegek vannak és egyáltalán mennyi a hiány.
Ezek alapján én úgy vélem, hogy jelenleg a képviselők nincsenek abban a helyzetben, mivel nem kaptak megfelelő számításokat, mellékleteket ehhez a törvényhez, hogy felelősen döntsenek erről a törvényjavaslatról. Úgy vélem, hogy a közel kétmilliárd forint megért volna már annyit, hogy egy precíz, elfogadható elszámolását kapjunk. Éppen ezért én javasolnám, hogy a tisztelt Ház ne támogassa ezt az előterjesztést, hanem a Pénzügyminisztérium az említett hibákat – és technikai hibákról is szó van itt – ezeket dolgozza át, javítsa ki. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi