SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Köszönöm elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Részben a Fekete Gyula által elmondottakhoz szeretnék kapcsolódni. Nem értek egyet Fekete Gyula módosító javaslatával. Úgy gondolom, Szabó Ivánnak az a javaslata, hogy a Magyar Nemzeti Bankot részben privatizálni kell, valóban elég erősen vitatható, például azért is, mert a Magyar Nemzeti Bank tőkeellátottsága messze nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek ehhez szükségesek lennének, és más megfontolásokból is. Ennek ellenére tulajdonképpen elfogadható, miután egy további parlamenti döntés meghozatalától teszi a privatizálást függővé, és majd akkor megfontolható, hogy ilyent hozunk-e. Végül is azt hiszem, ez nem egy igazán lényeges kérdés most.
Viszont az, hogy a végrehajtó hatalmat ne a pénzügyminiszter képviselje, vagy ne csak a végrehajtó hatalom legyen a Magyar Nemzeti Bank részvényese, akkor ha a Magyar Nemzeti Bank állami tulajdonban van, megint – azt hiszem – nem egy szerencsés elgondolás. A Szabad Demokraták Szövetsége tehát egy olyanfajta Magyar Nemzeti Bankot, amelyik tökéletesen független lenne, és például nem a végrehajtó hatalom lenne annak a részvényese, soha nem javasolna.
Másfelől viszont az elmúlt hetek vitái éppen azon folytak, hogy kell-e egy önálló jegybank. Nos, mi úgy gondoljuk, hogy természetesen nem a részvényesség vonatkozásában, hanem abban a vonatkozásban, hogy a jegybank önállóan folytathasson pénzpolitikát, hogy a jegybank a forintérték állandóságának a védelme, az infláció elleni harcnak egy szilárd bástyája legyen. Mindezekből a megfontolásokból igen is szükség van a Magyar Nemzeti Bank alapvető intézményi önállóságára.
Mellesleg amiatt is szükség van rá, mert itt vannak külföldi összefüggések is. Nemcsak arra gondolok, amiről a "168 óra" legutóbbi számában olvashattunk, hanem arra is, hogy Magyarországnak szándékában áll – lehetőleg még ebben az évtizedben belépni az Európai Gazdasági Közösségbe. Már most az Európai Gazdasági Közösségben vannak olyan jegybankok, amelyek függő helyzetben vannak a Kormánytól, és vannak olyan jegybankok, amelyek független helyzetben vannak. Hogyha megnézzük mellesleg az infláció alakulását ezekben az országokban, akkor azt látjuk, hogy például 1958 óta, amikor a francia frank és a német márka egyforma értékű volt, a francia frank igen sokat romlott a márkához képest, ma kb. három és fél francia frankot kell adni az akkori egyenlőséghez képest, és hát azt tudjuk, hogy Németországban a központi bank független, Franciaországban pedig a kormánytól függő állapotban van.
Az Európai Gazdasági Közösség most létrehozni készül egy olyan közös központi bankot, amelyik független lesz, és ez nyilvánvalóan jelzés a tagállamok számára, de méginkább jelzés a belépni szándékozók számára. Hogyha a mi belépési szándékunk komoly, akkor nekünk a magunk belső ügyeiben is így kell haladni.
Ismétlem tehát, részint ilyen nemzetközi összefüggések miatt, de talán még inkább a forint értékállandóságának szilárd védelme érdekében kívánja a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy egy kormánytól független, politikától független jegybank jöjjön létre.
Talán még egy szót a nemzetközi tapasztalatokról. Gyakran elmondják, hogy például Japánban, ahol a jegybank nem független a kormánytól, milyen alacsony az infláció. És ez igaz. De korábban a hetvenes évekig igen gyors volt az infláció, és ez pontosan azt mutatja, ami itt a probléma. Nevezetesen az a probléma, hogyha a jegybank függ a kormánytól, akkor a mindenkori kormánypolitika függvényében vagy van infláció vagy nincs infláció. Tehát a jegybank függetlensége arra jó, hogy ezt egy biztos ponttá tegye, hogy az infláció mindig alacsony legyen.
Most ebből indultunk mi ki végig ebben a vitában, és el szeretném mondani, hogy a kormányjavaslat túlnyomórészt tartalmazza a jegybank önállóságának az intézményi feltételeit. Ezért a kormányjavaslatot túlnyomórészt a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja. Egyetlen ponton adtunk be lényeges módosító indítványt. Én magam beadtam vagy tízet, de egyet szeretnék kiemelni, amelyik a jegybank alelnökök kinevezésénél szerepet ad a jegybank elnökének. Tehát azt javaslom, szemben az eredeti szöveggel, amelyik szerint a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek az alelnökök kinevezésére, én azt javaslom, hogy a miniszterelnök a jegybank elnökével egyetértésben tesz javaslatot az alelnökök kinevezésére. Azt gondolom, az egészen természetes dolog, hogy akit egyszer kineveztek a jegybank elnökének, mégpedig éppen a miniszterelnök javaslatára, az beleszólhasson abba, hogy kivel fog együttdolgozni. Ez az a lényeges módosítás tehát, ami még szükségeltetik ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége, a politikamentessége alapjában véve biztosítva legyen.
A Szabad Demokraták Szövetsége tehát ezzel az egy módosító javaslattal, és persze sok kisebb jelentőségű módosító javaslattal egyetért, és hogyha azok a lényeges intézményi feltételei a jegybank függetlenségének, amelyek – mint mondottam – nagyrészt benne vannak a törvényjavaslatban, és ha ez a módosító javaslat elfogadásra kerül a Ház által, akkor a Szabad Demokraták Szövetsége meg fogja szavazni mind a törvényjavaslatot annak végső szavazásakor, mind pedig az Alkotmány idevonatkozó paragrafusának a hatályba léptetésére vonatkozó rendelkezést. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi