VILÁGOSI GÁBOR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Full text search

VILÁGOSI GÁBOR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
VILÁGOSI GÁBOR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság az október 3-án tartott ülésén élt első alkalommal a Házszabály 61. § (7) bekezdésében és a 62. § (3) bekezdésében biztosított lehetőséggel, és ennek értelmében a Magyar Nemzeti Bankról szóló, 2338-as számon előterjesztett törvényjavaslathoz beérkezett módosító javaslatokat előadói rendszerű tárgyaláson vitatta meg.
Ezen új bizottsági tárgyalási forma lényege, hogy amely törvényjavaslat nem elsősorban alkotmányos, vagy szűken vett jogi problémakört szabályoz, ott a mi bizottságunk csak azokat a javaslatokat tárgyalja meg, amelyeket az előzetesen kijelölt egy-egy ellenzéki és kormánypárti képviselő, akik az ügy előadói, szükségesnek tartanak. Természetesen az ülésen bármelyik bizottsági tag további módosító javaslat megtárgyalását indítványozhatja.
Ebből az elvből logikusan következik, hogy a bizottsági előadók valamelyike legyen a plenáris ülésen is az ügy előadója.
A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz több mint 100 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők, és ezek közül közel 70-et vitatott meg az alkotmányügyi bizottság.
E javaslatok alapvetően két nagyobb csoportra oszthatók.
Az elsőbe azok tartoznak, amelyek érdemi gazdaságpolitikai vagy költségvetési döntéseket nem igényeltek, jogtechnikai, fogalmazásbeli vagy pontosításra irányuló módosítások voltak, illetve a már korábban hatályba lépett törvényekkel való összhang megteremtését szolgálták. Példaképp említhetném itt a csődtörvényt. E lényegtelennek tűnő módosító javaslatok megvitatása nélkül azonban sokkal nehezebben lenne beilleszthető a jogrendszerünkbe ez a törvény, és a pontatlanságok, félreérthető megfogalmazások a későbbi jogértelmezési problémák melegágyává válhatnának.
A másik csoportba azok az érdemi javaslatok tartoznak, amelyek elsősorban a jegybank belső felépítésére, vezetőik kinevezésére, a jegybanktanács, az igazgatóság működésének jogi technikájára vonatkoztak, illetve a Kormány és a jegybank viszonyát, a bank függetlenségének garanciális kérdéseit szabályozzák.
Ez utóbbi területről került ki a legnagyobb számú javaslat. Ezek döntő része Szabó Iván, a gazdasági bizottság magyar demokrata fórumos elnökének nevéhez fűződik. Az ő javaslatainak mindössze egyötödét támogatta a bizottság, és a bizottság ülésén mind a jegybank, mind pedig a Pénzügyminisztérium képviselője hasonlóan nyilatkozott.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a képviselő úr 3015/41-es számon előterjesztett módosító javaslata, amely a bankelnök megbízatásának időtartamára vonatkozik, ellentétben áll az Alkotmány 32/B. § (2) bekezdésének rendelkezéseivel, mely körülményt a 3200-as számon előterjesztett együttes bizottsági jelentés is tartalmazza.
Az alkotmányügyi bizottságra hárult az a feladat is, hogy a most együttesen tárgyalt jegybanktörvény, a jogalkotásról szóló törvény és az Alkotmány ide vonatkozó 32/B. §-ának hatályba léptetéséről szóló törvény hatályba lépésének időpontját összhangba hozzuk, mert erre vonatkozóan több módosító javaslat is született. Mindezeket, és a Kormány képviselőjének kérését is figyelembe véve mindhárom törvény hatályba lépésének általunk javasolt időpontja 1991. december 1.
A Kormány és a jegybank egymáshoz való viszonyával foglalkozó módosító javaslatok közül bizottságunk elsősorban azokat a javaslatokat támogatta, amelyek a bank függetlenségét hivatottak elősegíteni, szemben azokkal, amelyek a Kormány függőségét növelnék.
A fentiek hangsúlyozása mellett a bizottság a törvényjavaslatot nagy többséggel támogatja. Köszönöm. (Kis taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi