MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindig rendkívül aggályos az a törvénymódosítás, amelyet a kényszerű helyzet vált ki, és amikor komolyabb előkészítés nélkül, a kapcsolódó feltételek és körülmények tisztázása hiányában tárgyal a tisztelt Ház. Ez a jelenség rövid idő alatt – a Házszabály-módosítás után - immár másodszor fordul elő. Miközben – hadd szögezzem le előre – a múltkori esetnél és most, a munka törvénykönyvénél is alapjaiban támogatjuk a jogszabálymódosítás tartalmi vonatkozásait, de nem tudjuk általában támogatni a végiggondolatlan, ad hoc előterjesztéseket.
A törvénymódosítás körül két gond van. Az egyik, hogy úgy tárgyaljuk az 1967-es törvény módosítását, hogy közben az új, az egész rendszert alapjaiban átformáló törvényjavaslatban a mostani módosító passzus szinte szó szerint benne van – mint ahogy erre miniszter úr is utalt –, a jelenlegi módosításunk remélhetőleg igen rövid idő alatt hatályát veszti.
A másik probléma az, hogy a kötelező végkielégítés mint az egész munkajogi szabályozás koncepcionálisan új eleme nem választható el jó néhány kapcsolódó területtől. Ezek közül csak néhányat említenék.
Nincs összehangolva a kötelező végkielégítés a kötelező felmondási idő jelenlegi gyakorlatával. Nincs megfelelően összeillesztve a foglalkoztatáspolitikával, például nem végiggondolt, hogy a munkanélküli járadék jár-e ugyanarra az időtartamra, amikor a kötelező végkielégítés is jár. Ugyanúgy megfontolandó, hogy az előnyugdíj eszköze hogyan illeszkedik a törvénymódosításban lévő kedvezményhez.
Külön problémákat vet föl az ellenőrzési rendszer, hiszen mint minden segélyezési rendszernél és állami juttatásnál, itt is óriási a visszaélések veszélye, amit nekünk mint a törvényhozás gyakorlóinak és a költségvetésért felelős törvényhozóknak, a minimálisra kell szorítanunk. A jelen törvénymódosításnál azonban egyáltalán nincs tisztázva az ellenőrzés mikéntje. Talán a már apparátussal bíró megyei munkaügyi központok végzik majd el költségvetési pénzen vagy költségvetési garanciával.
Két problémát szeretnék még említeni. Az egyik a végkielégítés rendszerének az a sajátos hatása, amely a feketemunka preferálását, előnyben részesítését jelenti, ugyanis a munkáltatóknak ezek után még kevésbé lesz érdekük a hivatalos, bejelentett foglalkoztatás. A feketemunka arányának növekedése – mint mindannyian tudjuk – rengeteg feszültséget okoz. Megjelenik az adóbevételek elmaradásában, a társadalombiztosítás deficitjénél, a foglalkoztatáspolitika kiadásainak további növekedésében.
A másik, immár utolsóként felvetett probléma talán a legsúlyosabb: az infláció problémája. Elgondolkodtató ugyanis, hogy a kötelezően kifizetett végkielégítés – amelynél jobb lett volna, hogy a szakszervezetek harcolják ki szociális vívmányként –, tehát e mögött a végkielégítés mögött nincs teljesítmény, nincs érték. Az infláció növekedése pedig – mint ahogy azt a társadalomtudósok már többször bebizonyították – elsősorban a szegényeket sújtja. Mivel a rendszernek alapvetően szociális jellege kell, hogy legyen, így elviekben támogatjuk az olyan módosító indítványokat, amelyek valamilyen plafon meghatározása mellett azt célozzák meg, hogy elsősorban az alacsonyabb fizetésűek, a kiszolgáltatottabb helyzetben lévők részesülhessenek ezekből a juttatásokból.
Végül hadd szögezzem le a frakciónk véleményét, amely alapelvében támogatja a kötelező végkielégítés intézményét, ezzel is védve a munkavállalók jogait és érdekeit, amely bizony, ilyen munkanélküliséggel sújtott időben teljességgel időszerű is. Aggályainkat remélhetőleg már a mostani törvénymódosításnál is, de legkésőbb a munka törvénykönyv- és a foglaloztatási törvénymódosítás megtárgyalásánál lényegesen csökkenteni lehet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi