NAGY VARGA DEZSŐ, a FKgP vezérszónoka:

Full text search

NAGY VARGA DEZSŐ, a FKgP vezérszónoka:
NAGY VARGA DEZSŐ, a FKgP vezérszónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő szövetkezeti törvényről, valamint a szövetkezetek átmeneti törvényjavaslatáról frakcióm nevében kívánom véleményemet kifejteni.
Mielőtt e két törvényjavaslat részleteibe mennék, szabadjon egy kis visszatekintést adni a ma hatályos szövetkezetek létrejöttéről és annak céljairól.
Tudjuk, hogy a kommunista állampárt hatalomra jutásával azokat a vagyonokat, amiket az államosítással nem sikerült saját hatáskörébe és ellenőrzése alá venni, a szövetkezeti formát választotta a mezőgazdaságban a kisföldtulajdonosoknál, az iparosoknál a műhelyek, az eszközök, a kereskedőknél az árukészlet és az üzletek szövetkezetesítésével. Ezzel kettős célt ért el. Egyrészt azt a szabadságból adódó határozottságát az állampolgároknak, melyet a tulajdonviszony biztosított, kihúzta a lába alól. Másrészt ellenőrizni tudta azokat a jövedelmi viszonyokat, amelyekkel az ebben a szférában dolgozó emberek rendelkeztek. Ezt a vagyont fokozatosan a mezőgazdaságból az iparba irányította át.
Most, amikor ennek az így létrejött szövetkezetnek a lebontásáról, valamint az átmeneti törvényről akarunk megfelelő törvényi szintű rendelkezést létrehozni, akkor meg kell emlékezni arról is, hogy ez a szövetkezeti törvény mindenképpen csak törvényes szinten, és nem az adott úgynevezett önkormányzatok, küldöttgyűlések határozata alapján jöhessen létre.
E törvény kívánja felváltani a '71. évi III. törvényt, de az utóbbitól eltérően ez a törvényjavaslat nem tervezi a beavatkozást a szövetkezetek életébe. E törvényjavaslatok a jövő általános szövetkezeti modelljét szabályozzák. Nyilvánvaló, hogy a más körülmények között létrehozott és jelenleg is működő mintegy hatezer szövetkezetet át kell vezetni az új szövetkezeti rendbe, s lehetőleg úgy, hogy a szövetkezet autonómiájának tiszteletben tartásával kell rendezni az átmenetet, vagyis az új szabály alkalmazására való áttérést, figyelembe véve a szövetkezetek különféle tevékenységéből adódó sajátosságokat is.
E szabályozásnak törvényi szinten kell helyreállítania a tagság tulajdonosi minősítését, vagyis a vagyonnevesítést, hogy az minél kevesebb méltánytalansággal járjon. Mindezekből következik, hogy a szabályozást csak két külön törvénnyel lehet megoldani. Az egyik az előttünk lévő 2690-es, a jövő szövetkezetét szabályozza, a másik törvény pedig a 3126-os számú, gondoskodik az átmenet szabályozásáról és a korábbi jogszabályok hatályon kívül helyezéséről. E törvényjavaslatok kidolgozása során az igazságügy-miniszter úr elmondotta, hogy figyelembe vették az országos érdekképviseleti szervek véleményét és a nemzetközi szervek véleményét is. Így a törvényjavaslatok törvényerőre emelése után konformba kerülnek az európai és a nemzetközi szövetkezeti törvényekkel.
A mai szövetkezeti rendszer átalakítása során le kell bontani azokat a vállalati és szövetkezeti sajátosságokat, amelyek a tervgazdaság állami irányítási elveihez kapcsolódtak, amelyek a piaci működéshez való alkalmazást nehezítik, illetve lehetetlenné teszik.
Elsősorban meg kell változniuk a tulajdonosi és érdekviszonyoknak. A valódi szövetkezetekből álló új rendszer egyik napról a másikra nem teremthető meg, ezért ad mindkét törvény lehetőséget egy átmeneti időre. Véleményünk szerint ez az átmeneti idő, ahogy a miniszteri expozéban elhangzott, túl hosszú. Nem lehet a szövetkezeteket egy bizonytalansági helyzetben tartani véleményünk szerint ilyen hosszú ideig.
A szövetkezetekbe bevitt tulajdont, melyet hatalmi kényszerrel valósítottak meg, meg kell szüntetni. Kapjon részt a szövetkezeti tulajdonból, aki annak felhalmozásában részt vett, amelyet a törvénytervezet 10. §-a szövetkezetnél munkaviszonyban töltött évek száma szerint 50%-ban javasol megállapítani.
Kapjon részt a szövetkezeti tulajdonból, akinek földjét, műhelyét, üzlethelyiségét vagy egyéb vagyonát elvették minden ellenszolgáltatás nélkül. A nevesítés kapcsán véleményünk szerint a csoportba tartozó tagok, volt tulajdonosok, a nevesített vagyon 50%-át kapják. Ne kerülhessen alkalmazásra a törvénytervezet 4. §-ában a mezőgazdasági szövetkezet és ipari szövetkezet vagyonának 10, valamint az általános fogyasztási szövetkezetek vagyonának 30%-a központi alapba történő visszatartásra. A fel nem osztható vagyon felhasználóinak köre és felhasználásának mértéke nincs tisztázva a törvényjavaslatukban. Ezért számunkra ez elfogadhatatlan. Úgy véljük, hogy ez az oszthatatlan közös vagyon a régi struktúra hibernálását biztosítaná. A javaslat ezzel is egyértelművé teszi, hogy a szövetkezeteket általános európai felfogásnak megfelelően gazdasági társaságok egyik sajátos formájának tekintjük. A szövetkezet fogalma meghatározásának jelenleg alapvető jelentősége van, mert ezáltal lehet a szövetkezetet az úgynevezett gazdasági szervezetek között megfelelően elhelyezni, más gazdasági társaságoktól pedig elhatárolni.
A fogalom legfőbb ismérvei a következők: A szövetkezet a szövetkezés szabadsága elvének megfelelően létrehozott, önkéntességen alapuló közösség. Ez egyfelől hangsúlyozza az önkéntességet, másfelől nemcsak gazdasági társaság, hanem a tagok olyan személyegyesülésének a közössége is, amely sok vonatkozásban segíti, támogatja tagjait, hogy azok tevékenységét és általánosságban is a tagok érdekét szolgálhassa.
A szövetkezet másik döntő sajátossága, hogy nemcsak vagyoni hozzájárulást igényel tagjai részéről, hanem személyes közreműködést is valamilyen formában.
A szövetkezet autonóm szervezet, amely saját alapszabálya szerint működik, demokratikus jellegét többek között az egy tag, egy szavazat elvével is kifejezésre juttatja. Az autonómiáját pedig azzal, hogy igen tág hatáskört biztosít a szövetkezet belső szabályozására.
A szövetkezet tevékenysége kétféle: a gazdasági vállalkozás tagjai érdekében, valamint szolgálati tevékenység, a kulturális, oktatási és szociális tevékenység is.
A szövetkezet jellegzetesen természetes személyek közössége, de a beterjesztett törvényjavaslat lehetőséget biztosít jogi személyeknek is tagsági viszony létesítésére. Jogi személy tag személyes közreműködést nem teljesíthet. A jogi személy nem tölthet be tisztséget a szövetkezetben.
A szövetkezetek alapvető jogviszonyáról csak törvényben lehessen rendelkezni.
Az autonómia egyúttal azt jelenti, hogy amiről a törvény kötelezően nem rendelkezik, azt a szövetkezet önkormányzata hatáskörében rendezheti.
Alapszabályban kell meghatározni a tag saját gazdasági tevékenységének és a szövetkezet gazdálkodásának kapcsolatait, és e körben a szövetkezet által nyújtott szolgáltatások és támogatások elveit.
A szövetkezet alapvetően a tagok saját magángazdálkodásán alapul. Az alapszabály a szövetkezet alapszabálya. Annak elfogadásához és módosításához a törvény szerint minősített többségre van szükség. A szövetkezet maga dönti el, hogy kötelezően, vagy a helyi igények folytán szabályozandó kérdéseket egyetlen okmányban, az alapszabályban rendezi, vagy külön szabályzatot készít.
A szövetkezeti demokrácia azt a főszabályt igényli, hogy az igazgatóság tagjává csak a szövetkezet tagját választhatják meg. A szövetkezeti demokrácia sérelmét jelentené, ha az igazgatóságban kizárólag vagy túlnyomóan alkalmazottak lennének.
A beterjesztett törvényjavaslat átmeneti szabályozás, 39. §-a (1) bekezdését részünkre nem tarthatjuk elfogadhatónak. Ugyanis a vagyonértékeléshez a tervezet szerint a közgyűlés kétharmados többséggel hozott határozata és hitelezőinek hozzájárulása szükséges. Ezzel kapcsolatos véleményünket módosító indítványban és a részletes vitánál fogjuk kifejteni.
A Kormány által benyújtott szövetkezeti és átmeneti törvény tervezete véleményünk szerint kissé késve került a Parlament elé, de reméljük, hogy a rendszerváltás kapcsán a várt gazdasági átalakulást biztosító törvények, mint a jelen törvénytervezet is, valamint az érdekvédelmi törvény, a földtörvény, az agrárpiaci rendtartás, mihamarább a Parlament elé kerülnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem közreműködésüket jelen törvénytervezetek hiányosságainak jobbátételéhez, hogy azokat mihamarább törvényerőre emelhessük.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi