HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr kérdése közös felelősségünkre apellál, hiszen Erdély rendkívül gazdag, hallatlanul gazdag kulturális örökségének megőrzése valóban közös felelősségünk.
A konkrét esetben arról van szó, hogy a hallatlan értékű, nagyon komoly értékű Jordáky-hagyatékot nem szabad engedni szétherdálni, széthordani, és talán nem galoppírozom el magamat, hogyha azt mondom, hogy ez a magyar nemzeti vagyon részének számít.
Tájékozódtam az ügyről és a következőket jelenthetem önnek: a Művelődési és Közoktatási Minisztérium augusztusban szerzett tudomást arról, hogy az Erdélyi Múzeum Egyesület a hagyaték jogszerű örököse. Ő a tulajdonos. Az egyesület tehet meg a hagyaték tényleges megszerzéséért és ápolásáért jogszerűen mindent. Az adott esetben azonban szükséges az állami szervek – és a magyarországi állami szervekre gondolok – közreműködése is. A hagyaték jellege, értéke miatt, jellegéből fakadóan pedig a tárcának, az Andrásfalvy miniszter úr által vezetett tárcának kellett működnie és segítenie.
A közgyűjteményekkel foglalkozók – főosztály – írásban jelezték kérdésemre, hogy az egyesület képviselőinek kérésére az állomány védelméhez, tárolásához és szakszerű kezeléséhez anyagi és technikai segítséget nyújtanak. E vonatkozásban az egyesülettel fölveszik a kapcsolatot.
Az Erdélyi Múzeum Egyesület az erre szolgáló pénzeszközökből – magyarországi pénzeszközökre gondolok – támogatást élvez. Ezt a költségvetés határain belül szeretnénk megemelni. Ugyanakkor fenntartó alapítványa, a Mikó Imre Alapítvány szintén élvez költségvetési támogatást a tárcán keresztül. E vonatkozásban is eljártam, és szeretnénk azt a támogatást is felemelni. Én nagyon remélem, hogy ez sikerül.
Szeretném hangsúlyozni azonban azt, hogy a jövőre nézve a Kormány elképzelése az, hogy ne a költségvetésből támogassuk ezeket, csak a legszükségesebb mértékig, inkább alapítványokon keresztül – elnézést kérek a kifejezésért – pumpáljuk a támogatást ezen egyesületekbe, illetve szervezetekbe. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi