MIHÁLY ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

MIHÁLY ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:
MIHÁLY ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság igen hosszasan foglalkozott a beterjesztett törvénytervezettel és 10 "igen", 3 "nem" és 3 tartózkodási állásponttal javasolja elfogadni a törvénytervezetet.
A vitában szó esett arról, hogy a Németh-kormány annak idején meghozta az átalakulási törvényt, illetve lehetővé tette a szövetkezeti vagyon 50%-ának a tagok között való nevesítését. Ezt nyilvánvalóan azzal a céllal tette meg, hogy a tulajdonosi tudatot, a gazda-szemléletet erősítse a szövetkezetekben. A szövetkezetekben fennmaradó 50%-os fel nem osztott vagyont ma a szövetkezetek egynémely része közös tulajdonként kft-be szervezi.
Törzsvagyonként kerül ez a vagyon abba a kft-be, ahol a szövetkezeti tag csupán bérmunkásként van jelen. Bérmunkásként van jelen, hiszen a döntési és a rendelkezési jog a kft. vezetőjét illeti meg. Úgy illeti meg a kft. vezetőjét, hogy a tag nem szólhat bele a döntésekbe. Más lenne a helyzet, ha a szövetkezetek többszemélyes kft.-ket szerveznének. Erre van lehetőség, hiszen a tagok az általuk szétosztott vagyonjeggyel részt tudnának venni a többszemélyes kft.-ben, vagyonjeggyel is, tehát tulajdonosként vehetnek részt a döntésekben, illetve az ottani munkában.
Azonban a szövetkezetekbe bevitt vagyon rendkívül leértékelve, piaci áron alul kerül be törzsvagyonként a kft.-kbe, és így személyes anyagi hozzájárulással a kft. vezetője szerzi meg nemcsak a döntési jogot, hanem a dolog felett a rendelkezést, tehát a vagyont is.
Mindenképpen célszerű ennek a törvénynek az elfogadása, még úgy is, ha számolni kell azzal, hogy bizonyos mértékben visszaveti a külföldi tőke behatolását a mezőgazdaságba, habár a tapasztalatok azok, hogy nem ide tör, nem ezt célozza meg elsősorban a külföldi tőke, nem a mezőgazdasági ágazatot. Előfordulhat, hogy bizonyos megterhelési gondokat jelent a mezőgazdasági szövetkezetek hitelfelvételeit illetően, habár azt mindenképpen el kell mondani, hogy az ősz nem az az időszak, amikor a mezőgazdasági szövetkezetek hitelt vesznek fel, hiszen ez az időszak mindig a januári és a februári időszak. A hiteleket a mezőgazdasági üzemek az ősz folyamán a termékeik értékesítése után szokták visszafizetni.
Tehát semmiképpen nem lehet akadálya ennek a törvény elfogadásának az, hogy a mezőgazdasági vagyon megterhelését gátolná.
Köszönöm a figyelmüket, és elfogadásra javaslom. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi