JÁVOR KÁROLY (MDF)

Full text search

JÁVOR KÁROLY (MDF)
JÁVOR KÁROLY (MDF) Elnök Úr, Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Urak!
Mondandóm elején két dologra szeretném felhívni valamennyiünk figyelmét. Az egyik: néhány héttel ezelőtt Szlovákiában a karhatalom erőszakot alkalmazott a vízlépcső ellen tiltakozókkal szemben.
A másik: az üzemvízcsatornában, illetve mellette – egyelőre ismeretlen rendeltetésű és célú – építési munka folyik. Olyan műtárgyat építenek, ami nem szerepel a közös egyezményes tervben. Ebben a helyzetben úgy gondolom, sokkal nagyobb a felelősségünk, hogy a megfontoltan és megalapozottan kialakított magyar álláspontot egyértelműen és következetesen képviseljük.
A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer problémáját örököltük az elmúlt rendszertől. Az egyedüli jó megoldást annak idején éppen ez előtt a ház előtt követeltük az itt ülők többségével együtt. Ez a megoldás a rendszerváltoztatás után közmegegyezéssé vált: a vízlépcsőrendszert nem szabad befejezni, a Dunát meg kell hagyni természetes medrében. Ebben pártállástól független egyetértés, megegyezés alakult ki, sőt a politikailag közömbös rétegek számára is fontos üzenetet hordozott: az új rendszer meg fogja akadályozni a gigantomán természetpusztítást, megállítja a vízlépcsőre szánt közpénzek értelmetlen tékozlását.
Önökkel, képviselőtársaimmal együtt idén áprilisban ezt országgyűlési határozatba foglalva is megerősítettük. A közmegegyezés végrehajtására hivatott szervezet azonban mind struktúráját, mind személyi vonatkozásait tekintve a kezdetektől nehézkesen működött, és egyre kevésbé felel meg az elvárásoknak.
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága a miniszterelnök úr felkérése alapján a vízlépcső-ügy társadalmi ellenőrzésének feladataival foglalkozva egyre többször tapasztalta a szükséges intézkedések és feladatmegoldások érthetetlen halogatását. Példaként utalok a Magyar Tudományos Akadémia hosszú halasztást szenvedett felkérésére, vagy a tényfeltáró bizottság számára írt összefoglaló anyag több hónapos késedelmére, ami a kormányhatározat megszületésének késedelmét is okozta.
Ugyanakkor a kormánybiztos és titkársága a kitűzött célt nem szolgáló, a kormányzat elbizonytalanodásának hamis látszatát keltő munkákat és tanulmányokat szorgalmazott, például az AGROBER fővállalkozásában szervezett, a vízlécső üzembehelyezésének működési variánsait vizsgáló hatástanulmányt, ami az Országgyűlés határozatával ellentétes célok érdekében született, vagy az előkészítetlen és megalapozatlan, úgynevezett nagymarosi szükségtervet.
A fontos feladatok halogatása és a célt nem szolgáló munkák erőltetése az utóbbi időben hozzájárult annak az érdekeinkkel ellentétes, hamis látszatnak a kialakulásához is, mely szerint a csehszlovák féllel folyó tárgyalások holtpontra jutottak, holott a kormányszintű tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter határozatunk szellemében következetesen az államközi szerződés megszüntetését, az elhibázott beruházás következményeinek közös rendezését sürgeti, amivel szemben a csehszlovák fél legfőbb argumentuma mindössze az államközi szerződés betartásának szükségessége. Eközben a Cseh és a Szlovák Szövetségi Köztársaság népe egyre hangosabban követeli az értelmetlen környezetpusztítás megállítását, az ügy politikai sallangoktól való megtisztítását és szakmai síkra terelését. Azonban kibontakozás a végrehajtással foglalkozók következetes és céltudatos tevékenysége nélkül nem lehetséges.
Bizottságunk az elmúlt hónapokban a társadalmi ellenőrző funkciót meghaladóan a szakmai részletek szintjén kísérelte meg segíteni a kormánybiztos munkáját. 1991. július 8-i ülésünkön azonban végleg bebizonyosodott a kormánybiztossal és a titkárság vezetőivel folytatott hosszú viták eredménytelensége. A kormánybiztos tevékenységéről szóló beszámolót, mivel ezt követő kérdéseinkre nem kaptunk választ, a bizottság nem fogadta el. Szabadságomról visszatérve meggyőződtem arról, hogy a július elején már sokadik alkalommal felvetett problémák még mindig problémák, megoldásukra érdemi intézkedés jóformán nem történt.
Sőt Vavrousek miniszter úr közelgő látogatása ürügyén a kormánybiztos a vízlépcső üzembehelyezésének újabb kompromisszumos változatainak értékelésére szólította fel titkárságának dolgozóit, holott az Országgyűlés már áprilisban a vízlépcsőrendszer teljes elhagyásáról döntött. Ezért most itt egy sokkal szélesebb nyilvánosság előtt ismétlem meg júliusi kérdéseimet, remélve, hogy ezzel a kibontakozást segítem.
Elnézést kérek képviselőtársaimtól, hogy látszólag részletkérdéseket fogok felsorolni, de meggyőződésem: a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyének a megoldásához ezeken keresztül, apró lépéseken keresztül jutunk el.
Kérdéseim: Hogyan lehetséges, hogy a szerződéskötés körüli huzavona miatt idén tavasszal elmaradt a vízlépcsőrendszer hatásterületének – az egész beruházás megítélése, az elvégzett munkák felmérése szempontjából alapvető – lombtalan állapotú légifelvételezése?
Hogyan lehetséges, hogy a szakemberek véleményét figyelmen kívül hagyva, a Budapest-Rajka közötti folyamszabályozási tanulmányt megelőzve a kormánybiztosi titkárság kikényszerítette a nagymarosi körtöltés elbontásának tervezéséhez az elvi vízjogi engedélyt?
Hogyan lehetséges, hogy az engedélyezési eljárásból kihagytak súlyosan érintett szakhatóságokat és ügyfeleket, például a budapesti és váci vízművet, a természetvédelmi szakhatóságot?
Hogyan lehetséges, hogy a szabálytalanul és előkészítetlenül megszerzett és még jogerőre sem emelkedett vízjogi engedély alapján bizottságunk tájékoztatása nélkül a titkárság titkos tervpályázatot írt ki a körgát elbontására az OVIBER szervezésében?
Az előkészítetlenséget mutatja, hogy a folyamszabályozási tanulmányt megalapozó modell-kísérleteket csak utólag rendelték meg.
Hogyan lehetséges, hogy a titkos pályázat győzteséül az egyébként ismeretlen összetételű zsűri azt a céget akarja elfogadtatni, amelyiknek vezetője annak idején a nagymarosi erőmű főtervezője volt?
A csehszlovák építők Csölösztő térségében vascsöveken szivattyúzzák a Duna vizét az üzemvíz-csatornába július vége óta. Sem a szivattyúzás, sem az ehhez szükséges építkezés nem szerepel a vízlépcső-építést szabályozó, úgynevezett közös egyezményes tervben, tehát nemcsak értelmetlen környezetrombolás folyik, hanem egyúttal megszegik azt az államközi szerződést is, aminek a betartását olyan kitartóan szorgalmazza a tárgyalásokon a csehszlovák fél. A vízáttöltés tervéről a kormánybiztost júniusban hivatalosan is értesítették. Hogyan lehetséges, hogy hosszú hetekig nem tiltakozott ellene, még akkor sem, amikor a rádióban, televízióban, újságokban már nap mint nap jött a hír a helyi lakossági tiltakozásokról?
Az Országgyűlés 1991. április 16-ai, 26. számot viselő határozata kimondta a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer állami nagyberuházás azonnali lezárásának szükségességét.
Hogyan lehetséges, hogy ez a mai napig nem történt meg?
Kérdéseimet a problémák születésének idején többször és külön-külön, majd csokorba kötve bizottságunk július 8-ai ülésén már felvetettem Sámsondi Kiss György kormánybiztos úrnak, azonban sem ott, sem azóta választ nem kaptam. Így megismétlem júliusi utolsó kérdésemet: Hogyan lehetséges, hogy aki mindezért felelős, vagy akik mindezért felelősök, még mindig a helyükön vannak?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi