FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Az Országgyűlés költségvetési, adó- és pénzügyi bizottsága megtárgyalta az Állami Vagyonügynökség beszámolóját, továbbá az Állami Számvevőszéknek az Állami Vagyonügynökség tevékenységét vizsgáló jelentését.
A bizottság tudomásul vette, hogy az előprivatizációs program eddigi szakaszában mintegy 500 kiskereskedelmi egységnek akadt új gazdája. Az új hitellehetőségek és a szerződéses üzemeltetők elővásárlási joga az elmúlt hónapokban érzékelhetően gyorsította a privatizáció kiteljesedését, így az év végéig reálisan is számíthatunk további I500 üzlet értékesítésére.
Ma még remény van arra, hogy a kétéves előprivatizációs program határidőre teljesül. A bizottság elfogadta az Állami Vagyonügynökség eddigi, a bérleti jogra és nem a tulajdonjogra koncentráló privatizációs stratégiáját. Nagyon lelassította volna ugyanis a privatizáció ütemét a tulajdonjogok tisztázása és átírása, emellett érdekellentétet is teremthetett volna az Állami Vagyonügynökség és a jellemzően tulajdonos önkormányzatok között. A mai eljárás nem sérti az önkormányzatok érdekeit és nem teszi kérdésessé tulajdonosi jogaikat. Sajnos, az elmúlt hónapokban akadt arra példa, hogy egyes önkormányzatok többszörösére emelték a bérleti díjakat, nem tanúsítottak kellő önkorlátozást a területükön működő kiskereskedelmi egységek bérleti díjainak a megállapítása során. Bár ilyen egyedi kilengésekre lehetett számítani, nem lett volna méltányos általában valamennyi önkormányzatot kizárni emiatt a kiskereskedelmi üzlethelyiségek tulajdonjogából. Szerintünk a későbbiekben az önkormányzatok döntésére kell bízni, hogy számukra mi az előnyösebb - döntsék el -, a bérleti díj, vagy a tulajdonjog eladása.
Eredményként könyvelhető el, hogy a nagyvállalatok privatizációs folyamatában az értékesített állami vagyon a könyv szerinti érték 120-140%-án kelt el. A Vagyonügynökség által vezényelt folyamat eddig jelentősebb botrány és visszaélés nélkül zajlott le. Kialakultak azok a tapasztalatok, amelyek reményt nyújtanak arra, hogy a privatizáció gyorsasága úgy is növelhető, hogy ez jelentős költségvetési bevételkieséssel nem jár majd együtt.
Egyes bizottsági tagoknak tudomásuk volt konkrét esetekről, midőn állami vállalatok jelentősebb vám- és társadalombiztosítási díjhátralékuk ellenére állami vagyonrészeket vittek át más részvénytársaságokba, korlátolt felelősségű társaságokba. Elfogadtuk azonban, hogy e téren elsősorban az ellenőrzést kell fokozni, a nyilvántartásokon kell javítani, mert további szigorítás az állami vagyon védelméről szóló 1990. évi VIII. törvényen már fékezné az átalakulás és a privatizáció lendületét.
Szükséges hangsúlyoznom, hogy az Állami Vagyonügynökség beszámolóját a bizottság ellenszavazat nélkül fogadta el.
Az Állami Számvevőszéknek az Állami Vagyonügynökség munkáját elemző jelentéséből a bizottság ülésén előtérbe kerültek a privatizációs folyamat eddig hanyagolt, nem kellően gondozott elemei. Eddig a Vagyonügynökség az állami tulajdon lebontására, azaz egyfajta eladási, értékesítési műveletre helyezte tevékenysége súlypontját. Nem kapott megfelelő hangsúlyt ebben a munkában - a Számvevőszék véleménye szerint - a válságmenedzselés, holott sikeres privatizáció és egyfajta vállalati perspektíva nyújtása egymástól elválaszthatatlan. Nem menekülhet meg ettől a feladattól a Vagyonügynökség, mondván, hogy az majd a leendő tulajdonosok gondja lesz. A Vagyonügynökség válságmenedzselő tevékenységének erősítése növelheti a vevők bizalmát, különösen olyan esetekben, amikor a privatizálandó tulajdonban jelentősebb kisrészvényesi tulajdoni hányad várható.
A bizottság egyetértett azzal a számvevőszéki elvárással is, hogy az Állami Vagyonügynökség beszámolói kötött, egyértelmű terminusokhoz igazodjanak, s ne az egyes vagyonügynökségi programok egyedi határidőihez.
A bizottság az Állami Számvevőszék jelentését egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el. Ugyancsak egyhangúlag és ellenszavazat, valamint tartózkodás nélkül fogadta el bizottságunk a gazdasági bizottság e tárgyra vonatkozóan a 2976-os ügyiratszám alatt benyújtott országgyűlési határozattervezetét. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi