LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Elnök úr! Azt hiszem, a részletesebb véleményt majd Tardos Márton fogja ezzel kapcsolatban elmondani, én csak egy területet szeretnék kiemelni.
Talán emlékszik a tisztelt Ház arra, hogy május végén egy interpelláció során meglehetősen egyértelműen foglalt állást a Ház azzal kapcsolatban, hogy az előprivatizáció üteme és módszere feltehetően nem olyan, ami garanciát nyújtana arra, hogy két éven belül - a törvény írása szerint - befejeződhet. A gazdasági bizottság kapott egy valóban részletes választ, és számos,javaslatot a két miniszter úr - Mádl és Bod Péter Ákos miniszter urak - részéről, de kötelességem megjegyezni, hogy ezt - részben technikai okokból - a gazdasági bizottság augusztus utolsó hetében tárgyalva, nem fogadta el. Tulajdonképpen egy kicsit bizonytalan helyzetben vagyok jelen pillanatban, mert az előprivatizáció módszerét, ütemét és az ott foglalt javaslatokat, hogy úgy mondjam, a bizottság egyhangúlag nem találta alkalmasnak. Különösen három ponton volt vita.
A törvény jóságát illetően súlyos kételyek merültek föl. Ezzel kapcsolatban szeretném idézni a Számvevőszék jelentését. Az Állami Számvevőszék, a nem egyértelmű törvényi szabályozás miatt nem tekinti sikeresen végrehajthatónak a kiskereskedelmi vendéglátóipari egységek privatizációját. Tudomásom szerint, illetve legutolsó konzultációm szerint - ami a mai napon volt a Számvevőszékkel - fenntartják ezt az álláspontjukat. Tulajdonképpen súlyos kételyeket ébresztett a bizottságban a törvény használhatósága. Az azóta megjelent, a bizottsághoz elküldött számos vélemény azt bizonyítja, hogy legalább két-három ponton meg kellene változtatni az előprivatizációs törvényt.
Aggályok merültek föl - legalább annyira a kormánypárti, mint az ellenzéki képviselők részéről az önkormányzatok szerepét illetően. Megítélésünk szerint - ez is csaknem egyhangúnak volt tekinthető - nem szabadna jelen pillanatban ennyiben hagyni az önkormányzatok szerepét. Részben arra vezethetők vissza ezek a megjegyzések, hogy az önkormányzatok nyilván minél több hasznot szeretnének szerezni a privatizálásból - azt hiszem, ezért nem lehet különösképpen haragudni rájuk. Ezzel kapcsolatban nyilván nem rendezett a helyzetük, éppen ezért nem tekinthető teljes mértékben elvetendőnek az álláspontjuk.
Végül teljesen egyhangú, szinte fölháborodásszerű megnyilvánulások voltak a bizottságban a hitelellátást, általában a finanszírozást illetően. A jelenlegi, most már megújított, de nagyon csekély hatékonyságú finanszírozási lehetőségek miatt a bizottságnak súlyos aggályai voltak azzal kapcsolatban, hogy teljesíthető ez a program vagy nem teljesíthető.
Éppen ezért a bizottság újabb válaszra kérte fel a két miniszter urat, ami - a ma délelőtti érdeklődésem szerint - még nem érkezett meg. Megítélésünk szerint éppen ezért nem fogadható el a jelentésnek az a része, amelyik úgy fogalmaz, hogy a javaslatok lehetővé tennék a törvény által előirányzott kétéves határidőn belül történő megvalósítását. Ez fizikailag lehetetlen, hiszen nem ismerjük a javaslatokat, ezek a mai napig még nem érkeztek meg. Nagyon reméljük - a gazdasági bizottság is reméli -, hogy ez minél előbb meg fog történni, és ismét tárgyalhatjuk ezt, és valóban lesznek olyan javaslatok, amelyek révén ez a nagy feladat, az előprivatizáció - ami inkább a lakosság körében okoz bizonyos fokig felháborodást és elégedetlenséget - gyorsabban fog történni az eddiginél. Ez az egyik megjegyzés.
A másik megjegyzés - amit Mádl miniszter úr is elismert és problémákat okozhat - a beszámolási időszak kérdésére vonatkozik. Valóban, nagyon megnehezíti mind a Számvevőszék, mind a képviselők munkáját, hogy ezek ilyen tört időszakokra vonatkozó beszámoló jelentések. Tekintettel arra, hogy az Állami Vagyonügynökség illetve általában a privatizáció bevételei szorosan összefüggnek a költségvetéssel - az államadósság csökkentését kell elsősorban szolgálniuk, még abban az esetben is, ha később egy ésszerű javaslat alapján kikerülne a költségvetésből és egy önálló állami vagyonmérleg keretében lenne elhelyezve, úgy lenne vizsgálva - ez is pontosan azt az időszakos vizsgálatot követeli meg, lényegében a január I -jétől december 31-éig terjedő időszakot, amely jelen pillanatban nem érzékelhető ebből a jelentésből. Javaslom, hogy ezt a beszámolási átütemezést minél előbb végezze el a Vagyonügynökség, és a jövőben már egységesen ugyanolyan időszakra legyen a Parlament elé beterjesztve, ahogy a költségvetést vizsgáljuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi