IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő 1385-ös számú törvényjavaslat, akárcsak az 1386-os számú, a magyar iparjogvédelem korszerűsítésének egyik fontos lépése. Hazánk iparjogvédelmi csúcsszerve – sok ország iparjogvédelmét megelőzve – szükségesnek látta, hogy a modern technika egyik fontos ágának, a mikroelektronikának a jogvédelmét – az áruforgalmi és nemzetközi piacból következő kényszert is figyelembe véve – megfelelő precizitással kidolgozza. Felhívta a figyelmet az Országos Találmányi Hivatal arra a rendkívül széles körű és dinamikus fejlődésre is, amely a topográfiák és használati minták területén az utolsó fél évtizedben végbement. Ezt elsősorban a félvezetők és az integrált áramkörök alkalmazása segítette elő.
Csupán néhány éve indult meg a topográfiák szinte végeláthatatlan változatainak a mikroelektronika birodalmába való bevonulása, és az iparjogvédelemnek máris a tárgyi fejlődés nyomába kellett lépnie, hogy a rendkívül sok változatban fel-felbukkanó új topográfiáknak az egyedi védettséget biztosítsa. A félvezetők és integrált áramkörök alkalmazásának legfontosabb előnye az lett, hogy a régebben használatos, nagyobb térbeli kiterjedést igénylő mechanikus kapcsolórendszerek helyett mikroléptékű kapcsolási módokat és megoldásokat tett lehetővé, és így a háztartási gépipartól kezdve, a hírközlési technikán át a műszertechnikáig az emberiség számára lehetővé tették a könnyebb kezelhetőséget, nagyobb üzemelési biztonságot, a gyorsabb alkatrészcserét és a gyorsabb beváltási mozzanatokat.
A miniatűr méretű chipeknek az alkalmazása teljesen kiszorította a nagyobb súlyú és térigényes, valamint lomhább beváltási idejű alkatrészek ipari alkalmazását. Nyilvánvaló, hogy a mikroelektronikai topográfiák találmányi, újdonság-igazolási és jogvédelmi problémái megsokasodtak, és az emberiség eme áldásos ipari fejlődésében jogvédelmi dzsungel keletkezett volna, továbbá a piacgazdasággal párhuzamosan bekövetkező, élesebb piaci harc megengedte vagy eltűrte volna az ipari kalózkodást a mikroelektronikában.
Hazánk nemcsak az új eljárások kidolgozásában szerzett már eddig is megfelelő hírnevet – hála a magyar szakemberek kiváló fejlesztési érzékének –, hanem az eljárások és alkatrészek iparjogvédelmében is kivívta a világ ez irányú szakszerveinek elismerését. A magyar iparjogvédelem vezető szerve, az Országos Találmányi Hivatal sok európai és kontinensünkön túli országot megelőzve kívánja a mikroelektronikai topográfiákat rendszerbe foglalni és iparjogvédelmüket biztosítani. A nagy gazdasági világszervezetek mintegy 5-6 éve dolgoznak az ide vonatkozó jogvédelmet is magában foglaló törvényjavaslatokon. Nyilvánvaló, hogy a magyar ipar fel sem mérhető hasznot húzhat a mikroelektronikai topográfiák nemzetközi szerződéssel biztosított oltalmából, elsősorban a külföldi beruházások és közös vállalkozású komplex építkezési tevékenységek területén. Emellett a hazai alkalmazásban sem gátolják ezek a magyar gyártóipart, sőt a nagyobb válogatási lehetőség révén elősegítik a gyors gyártási fejlődést. A szerződések azt is biztosítják, hogy az oltalom bevezetése egybevág az itthoni gyártó- és felhasználó ipar érdekeivel, mert azok hozzáférhetővé teszik számára a világpiacon beszerezhető, legkorszerűbb integrált áramköröket is.
Az Országos Találmányi Hivatal mint a magyar iparjogvédelem csúcsszerve eddigi működéséhez híven biztosítani kívánja a jelen törvényjavaslat beterjesztésével azoknak a bevált elveknek az érvényesítését – a mikroelektronika területén is –, melyeket a szabadalmi törvény megalkotásában követett, vagyis a precíz és világos fogalmi és tartalmi meghatározást, a bitorlás két fő esetének: a szellemi alkotás eltulajdonításának és jogosulatlan hasznosításának könnyű felderítési módját, valamint az oltalom megszűnésének körülhatárolt eseteit, körvonalazza az Országos Találmányi Hivatal beavatkozási lehetőségeit és a nyilvántartás célravezetőbb módjait. Ez utóbbi a legmodernebb lajstromozási rendszert alkalmazza, és szigorúan megköveteli a topográfiák ábrázolásának közérthető előírásait is, hogy így biztosítsa azok biztonságos azonosítását.
A bírósági eljárásnál a már évtizedek óta bevált szabadalmi eljárási elveket követi a törvényjavaslat. Csak dicséret illeti az Országos Találmányi Hivatalt, hogy továbbra is az elsők között kíván lenni a mikroelektronikában alkalmazott alkatrészek és szellemi termékek iparjogvédelmében is széles e világon. Hogy a törvényjavaslat mennyire pontos munka eredménye, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindössze 5 módosító javaslatot nyújtottak be. A törvényjavaslatot a kisgazdapárti frakció nevében elfogadásra javaslom. Meg kell említenem még azt is, hogy hasonló lenne az előadásom a használati minták tekintetében is. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi