BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak néhány tőmondatban, hiszen az idő eléggé előrehaladt.
A jövő héten hétfőn jár le az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek hatálya, amely először 1990. szeptember 30-án járt le, vagyis amikor a Kormány nagyjából 100. napját töltötte. Ezt követően októberben változatlan szövegezéssel meghosszabbítottuk a hatályát december végéig.
December végén, amikor ismét lejárt, ismét nem született új szöveg, változatlanul meghosszabbítottuk a hatályát ez év tavaszig. Ez év tavaszán, márciusban harmadszor is változatlanul, most szeptember 30-áig.
Áttekintve ennek okát, a monopoly csoportban dolgozó képviselők úgy találták, a fő probléma az, hogy nem készült el olyan privatizációs stratégia, amelynek alapján elkészült volna egy privatizációs törvény, és amelynek a végrehajtását jelentené valójában valamilyen módon a vagyonpolitikai irányelvek.
Miután úgy véljük, politikailag nem vállalható föl az, hogy negyedszer is meghosszabbítsuk változatlanul a korábbi Parlament által is ideiglenes jelleggel kidolgozott vagyonpolitikai irányelvek hatályát, az egész folyamatot akként lehet fölgyorsítani, ha az Országgyűlés szabja meg azt a privatizációs stratégiát, amelynek alapján megszületik a privatizációs törvény.
Ennek megfelelően az általunk beterjesztett országgyűlési határozat valójában egy privatizációs stratégiát tartalmaz, és leírja, hogy milyen elvek szerint kívánatos a törvényjavaslat beterjesztése, és milyen határidők alatt.
Részletesen ismertetni nem kívánom, hiszen a képviselőtársaknak, amennyiben a napirendre tűzéssel egyetértenek, számtalan módjuk lesz, hogy az ötletbörze szokásos technikájával, módosító indítványaikkal kifejezésre juttathassák a saját elképzeléseiket, melyek fölött a Parlament majd dönt.
Nyomatékkal szeretném azonban a sürgősség körében egy mondattal ismét ráirányítani a figyelmet arra, hogy jövő hétfőtől, ha semmi nem történik, az Állami Vagyonügynökség a mostani privatizációs gyakorlatot legálisan egyszerűen nem folytathatja. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi