FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Másodszor teszünk önöknek javaslatot a végkielégítés ügyének rendezésére. Bizonyára emlékeznek rá, hogy három hete önálló törvénytervezetként kívántuk a Ház jelenlévő képviselőit meggyőzni arról, hogy milyen fontos lenne, hogy ezt a kérdéskört a Parlament napirendre tűzze.
Most úgy ítéljük meg, hogy talán segíthet a képviselőtársaink meggyőzésében, hogyha a hatályos Munka Törvénykönyvhöz kiegészítő paragrafust javasolunk, hiszen ezzel az átmeneti időszakra, addig, ameddig az új Munka Törvénykönyve véglegesen nem rendezi ezt a kérdést, megnyugtató megoldást találhatnánk.
Kedves képviselőtársaim! Az utolsó negyedévben a szakértők véleménye szerint mintegy 62 ezer, mások szerint 100 ezer munkavállaló válik Magyarországon munkanélkülivé. Minden héten családok ezrei szembesülhetnek a munkanélküliséggel, a romló életkörülményekkel és a kilátástalansággal. Azok a munkanélkülivé válók, akik nem részesülnek semmilyen végkielégítésben, joggal tehetik fel a kérdést, hogy: ők másodosztályú állampolgárok e hazában? (Közbeszólások a jobb oldalról.) Hiszen nincs olyan szerencséjük, hogy az ő munkahelyükön a kollektív szerződés a végkielégítést intézményesítette volna.
Beláthatják kedves képviselőtársaim, hogy ez a helyzet sürgős intézkedést kíván. Azt is megkérdezhetik, hogy miért nem várjuk meg a Kormány e tárgyban történő előterjesztését.
Kedves Képviselőtársaim! Hosszú ideje folyik már a vita a végkielégítés intézményéről, érdemi előrelépés e területen sajnos a mai napig nem történt. Mindennap növekszik azoknak a munkavállalóknak a száma, akik – sajnálatos módon – a később életbe lépő törvényhozás során a kedvező intézkedést már nem élvezhetik. Én nagyon kérem a tisztelt képviselőtársaimat, ne azt tekintsék, hogy ki hozza a Parlament asztalára, vagy melyik frakció ezt az önálló indítványt, hanem kérem, hogy a munkavállalók érdekeit – most van egy lehetőségünk – vállaljuk fel, és valamifajta segítséget nyújtsunk ezeknek a nehéz helyzetbe kerülő embereknek.
Kérem, hogy támogassák önálló indítványunkat, és szintén kérem, hogy a sürgősséggel való tárgyalást is támogassák. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi