DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még a választási kampányomat nem kezdtem meg, és jelen esetben sem kezdem meg, és erről az alapról indulva teljesen rideg és tárgyilagos tudok lenni. El kell hogy ismerjem, már a cím megválasztásában és megfogalmazásában jelét adta a javaslat benyújtója, hogy tulajdonképpen – az utolsó két-három sorát olvasom – "… és a rövid távú feladatokról" szól. Hát ebben "a rövid távú feladatokban" van benne annak a kínlódásunknak a gyökere, amelylyel itt most mi kínlódunk. Mert ahogy az élet különféle területén mélypontra jutott ez az ország, a társadalombiztosítás terén is egy bolsevik torzulat örökösei vagyunk.
Egy olyan rendszer után, amely egyenlősdit hirdetett, amely azt hirdette, hogy a magántulajdon lopás, létrehozta a mai állapotot, amikor egyeseknek hideg vízre való sem jut a nyugdíjból, másoknak meg ennek majdnem a végtelenszerese. Ez az, amit végső soron örököltünk, és ezt az örökséget kell valahogy rendbe tenni a jelenlegi állapotunkban, amikor padlón van az ország szociális helyzete, padlón van egészségügyi ellátásunk, és minden-minden összefüggésben van, magyarul: lehetetlen állapotban vagyunk.
Miután ezt a lehetetlen állapotot bölcsen az érintetlenül hagyott agytrösztök, teamek is látták, ezért volt ilyen óvatos és körülhatárolt az önök számára benyújtott elképzelésünk. Tehát sejteni a későbbi megoldás megcélzását, de tűzoltó jellegű, egy rövid távú koncepciót ajánl, és ehhez kéri a tisztelt Ház segítségét, támogatását.
Tekintettel arra, hogy a tisztelt Háznak van magának szemrehányni valója, 1990. május 2-től napjainkig rendkívül sok a restanciánk tisztelt választóinkkal, az ország népével szemben. Most sem tudunk csodát tenni, de ha azt megállapítottuk, hogy igenis, milyen kötelezettségeink vannak, akkor lehetőleg különbet tegyünk, mint esetleg x esetben nem kellő mérlegelés és körültekintések után.
Most tehát a magam részéről teljes egészében egyetértek azzal a megközelítéssel, amit dr. Fekete Gyula képviselőtársam mondott, hogy a társadalombiztosításnak végső soron az első megcélzottja a holnap társadalma, hiszen a társadalombiztosítás nem gondolkozhat egy generációként, hisz itt egy olyan csodás mondatot hallottam valakinek a szájából, hogy nemzedékek közötti társadalmi szerződés a társadalombiztosítás, tehát nem holmi nyúlfarknyi emberöltőben gondolkodik. És miután célja, kérem szépen, a társadalom, a társadalom feltétlenül a jövőt, a nemzetet is megcélozza, éppen ezért elsősorban arra gondolok, hogy a társadalom utánpótlását is szoglálja, a társadalom életét is szolgálja. Én a magam részéről abszolút ifjúságpárti vagyok, és mélységesen fel vagyok háborodva, hogy az idős, nyugdíjas korosztályt megfosztják a nyugdíj reálértékétől, amely nyugdíj reálértéke azért is nagyon súlyos, mert életükön keresztül tulajdonképpen a reálbérnek csak a töredékét kapták, különösképpen az európai nívóhoz viszonyítva. De hát ezt az igazságot a nyugdíjasoktól senki sem vitatja el, azonban az adott gazdasági, politikai és örökölt körülményeink között nem is vállalhat többet a tisztelt Ház, mint lehetőleg azt, hogy a nyugdíjnak megőrizze, amennyire lehetséges, a vásárló reálértékét. Tehát csodát a nyugdíjasok számára nem ígérhetünk, de az igenis kötelességünk, hogy a helyzetük tovább ne romoljék, és a nyugdíjak reálértékét valamennyire megőrizzük.
Ami pedig a nők nyugdíjkorhatárának a felemelését illeti – egyben közeledek lassan ahhoz az ajánlathoz, hogy meggondolás tárgyává teszem a tisztelt Háznak, hogy az általános vitát lezárja és a részletes vitára bocsássa –, hivatkozom Havas Gábor SZDSZ-es képviselőtársam, képviselő úr javaslatára, amelyben a nők nyugdíjkorhatárának felemelését javasolja. Erre különféle példákat hoz, és érdekes módon a biológiai adat is igazolná azt a szándékot, hogy a nők nyugdíjkorhatárát fölemeljék, hiszen a nők a statisztika szerint tovább élvezik a nyugdíjukat, mint a férfiak. Azonban eggyel tisztában kell lenni, kérem szépen, hogy melyik nő éli a nő életét, és melyik nő éli a férfi életet. Azt a nőt, amelyik nőként él és gyermeket szül, azt kérem szépen, nem lehet evvel a mércével mérni. Szinte már a részletes vitát súrolom akkor, amikor annak az elképzelésemnek adok hangot, hogy a 3. gyerek megszülése alkalmával a nő 6 év nyugdíjkedvezményt kapjon. A 3. után, igen. A 4. után már csak egyet, az 5. után is csak egyet, és a 6.-tól fölfele semmit. Már nem úgy, hogy eltöröljük az addigit, csak azon felül semmit. Ez a társadalomnak egy egészséges reflexe, és a törvényhozásnak egy egészséges alkotása lenne, ha biztosítaná mind a társadalom újraéledését, mind a nemzet továbblépését, tekintetbe véve évi százezres fogyásunkat.
Ezt ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe, végső soron a két lépésben javasolt törvényjavaslat megalkotásakor, amikor egyszer van egy rövidebb lejáratú megoldásokat kereső, és egy perspektivikusan új utat kereső javaslata ennek a törvényjavaslatnak, hogy ezeket is fölhasználva a lehető legjobb törvényt hozzuk létre. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi