KOCSENDA ANTAL (FKgP)

Full text search

KOCSENDA ANTAL (FKgP)
KOCSENDA ANTAL (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Igen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A társadalombiztosítási rendszer megújításának kérdésével kapcsolatban szeretnék egy-két gondolatot röviden és tömören elmondani. Ez abból fakad, hogy a társadalombiztosítási törvény megalkotása és az európai szociális charta aláírásával kapcsolatos elképzeléseink és szándékunk között bizonyos problémák felmerülése látható. Szíves engedelmükkel ezért szeretném e körülményre a Kormány, a Parlament és az illetékes bizottságok szíves figyelmét felhívni.
Ennek megvilágítása érdekében engedjék meg, hogy idézzek egy felszólalásból, amely a Parlamentben hangzott el 1991. szeptember 3-án Filló Pál képviselő úr részéről a munkaügyi miniszter úrhoz és a népjóléti miniszter úrhoz. A felszólalásból idéznék egy-két mondatot: "sürgetően szükség lenne arra, hogy a munkavállalók és családok érdekvédelmét egy új, európai szintű szociális jogalapra helyezzük. Ennek egyik módja az lenne, hogy hazánk is csatlakozzon azon európai országokhoz, melyek ratifikálták és kihirdették az európai szociális chartát. Kérdezem a miniszter urakat, hol tart az európai szociális charta ratifikálásának és kihirdetésének folyamata?" Eddig a kérdés. Idézném Kiss Gyula miniszter úr válaszát: "A magyar Kormánynak határozott szándéka, hogy a Magyar Köztársaság csatlakozzék az európai szociális chartához, reményeink szerint ez év októberében aláírásra kerül a charta. Látnunk kell azonban azt is, hogy bizonyos minimális előfeltételek szabottak a chartához való csatlakozáshoz. A charta hét kötelező alapcikkelyéből legalább ötöt magunkévá kell tegyünk ahhoz, hogy csatlakozhassunk."
Időközben sikerült megszerezni a charta eredeti magyar szövegét, amelyet 1961. október 18-án írtak alá Torinóban, és életbe lépett 1965. február 26-án. E charta jelzett cikkelyeiből 23 cikkely, amely elhagyható és elhanyagolható egy társadalombiztosítási törvény megalkotása során, de kötelezően 45 §-t kellene elfogadnunk ahhoz, hogy a chartához a feltételek szerint csatlakozhassunk.
Itt szeretném a szíves figyelmet felhívni arra a körülményre, hogy a törvény megalkotása során e kötelezően elfogadásra ajánlott cikkelyeket és paragrafusokat be kell építenünk a társadalombiztosítási törvénybe, hogy ne kerüljünk egy olyan szerencsétlen szituációba és helyzetbe, hogy a charta esetleges elfogadása esetén a most meghozott törvényt rövid idő után rögtön módosítanunk kelljen. Ezt szeretném a t. Ház szíves figyelmébe ajánlani. Köszönöm a figyelmüket és a türelmüket, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi