ISTVÁN JÓZSEF (FKgP)

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF (FKgP)
ISTVÁN JÓZSEF (FKgP) Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Igazságügy-miniszter Úr! A 65/1990-es 3/28-as minisztertanácsi rendelet szerint, amelyet 1990. április 1-jén léptettek hatályba, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt álló személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szól. Ez többek között a személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt álló személynek tekinti a Szovjetunióba elhurcoltakat, illetőleg az ott hadifogságba esett személyeket az I. törvény D) §-a szerint. Ezeknek a személyeknek a nyugellátását személyenként havi 500 forittal kellett felemelni a rendelkezés szerint.
Ennek a rendeletnek a végrehajtása nagyon vontatottan halad, és nagyon sok személy van – főleg a választókörzetemben –, akik panaszkodtak, hogy ugyan időben beadták – több esetben kétszer is – ez irányú igényeiket, de mind a mai napig sem az 500 forintos nyugdíjemelést nem kapták meg, sőt a legtöbb esetben választ sem kaptak.
Ezért először kérdezem a miniszter urat: mikor várható, hogy a havi 500 forinttal megemelt nyugdíjat folyósítják azoknak, akik mind a mai napig nem kapták meg. Különös tekintettel arra, hogy ezek többségében idős emberek és türelmetlenül várják, mert nagyon fontos lenne számukra, ez az életüket, az életfeltételeiket biztosítaná.
Másodszor: A szóban forgó rendelet kimondottan csak a Szovjetunióban volt, ún. keleti hadifoglyok igényeiről rendelkezik, pedig nagy számban vannak – szintén a választókörzetemben –, akik nyugaton voltak hadifoglyok. Ezek többsége elmondja, hogy igaz, amikor a táborból elbocsátották őket, akkor kaptak 50 dollárt, de a határon, amikor átlépték a magyar határt, ezt az 50 dollárt is elvették tőlük, és mind a mai napig nem kapták meg.
Ezért kérdezem: tervezi-e a Kormány, a most érintett nyugati hadifoglyok tekintetében is a nyugdíjaknak 500 forinttal történő felemelését, és ha tervezi, akkor erre mikor kerül sor?
A harmadik kérdéskörrel kapcsolatban azt szeretném elöljáróban elmondani, hogy köztudott az is, hogy a Rákosi-rendszerben az ún. kulák fiatalokat, a politikai megbízhatatlanokat, az osztályidegeneknek a fiait elvitték munkaszolgálatra. Ezek a személyek is hátrányos helyzetbe kerültek, mert életpályájuk többségében kettétört. Lehetetlen körülmények között dolgoztatták őket, előfordult, hogy Recsken is dolgoztak, és ott az ávósok felügyelete alatt kellett végezni a munkájukat. Az is előfordult, hogy akik ezt elhallgatták és a hivatásos hadseregben derült ki, a katonai bíróság több hónapi börtönbüntetéssel sújtotta őket.
Kérdezem: mikor kerül ezeknek a munkaszolgálatosoknak az ügye végleges rendezésre? Várom a miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi