BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Urak! Olyan jelenség országos térnyerésére szeretném felhívni a figyelmet, amely megítélésem szerint csorbítja a különböző szintű oktatási intézmények pedagógus közösségeinek jogszabályban biztosított döntési jogkörét.
Tapasztalataim szerint az oktatási intézmények igazgatói megbízásával kapcsolatban egy pontig tisztességes, korrekt, a 27/1986-os művelődési miniszteri rendelet előírásait betartó magatartás tapasztalható. Kiírják a pályázatokat, a beérkezett pályaműveket szakmailag értékelik, majd a szakmai szűrőn túljutott pályázatokat a tantestületek elé bocsátják. A tantestületek, élve jogszabályban biztosított jogosítványukkal, titkos szavazással döntik el, melyik pályázót fogadják el, netán óhajtják vezetőjüknek, esetenként az egyetlen pályázó személyéről döntenek. Ekkor következik be az a pont, amikor a következő lépés már – megítélésem szerint – jogszabályellenes. Ugyanis a miniszteri rendelet 16. §-ának (1) bekezdése alapján a megbízó, azaz a közgyűlés, az iskolai nevelőtestület egyetértését bíró pályázó igazgatói megbízását csak rendkívül indokolt esetben mellőzheti. Nos, tapasztalataim szerint a nevelőtestület döntését figyelmen kívül hagyó közgyűlési döntés számtalan akadt, azzal a nem elhanyagolható szépséghibával, hogy még a döntés indokolását is mellőzték.
Éppen ezért arra kérek választ magam és a pedagógus társadalom nevében, szükséges-e a tantestületek számára biztosított demokratikus döntési jog. Ha igen, akkor milyen módon kívánnak miniszter urak érvényt szerezni a tantestületek döntésének, megelőzendő vagy érvénytelenítendő az önkormányzati közgyűlések indokolással alá nem támasztott elutasító határozatait? Várom korrekt, megnyugtató, eligazító válaszukat. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi