BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztában vagyok azzal, hogy a magyar közoktatást számtalan gond, probléma aggasztja, ezek elsősorban financiális gondok. Ez egy olyan szelete a gondoknak, amiben – megítélésem szerint – pénz nélkül lehetne segíteni, de segíteni kellene.
A miniszter úr tegnap Fertőszéplakon megnyitotta a tanévet, melynek során interjút adott a megyei lap tudósítójának. Ebben az interjúban szintén elmondta, elkerülendő az, hogy Dobzse Lászlók kerüljenek az igazgatói székekbe. Ebben teljes mértékben egyetértünk. Elmondotta azt is, fontos, hogy szakmai szempontok érvényesüljenek. Ebben is egyetértünk.
Legalább ennyire fontosnak tartotta, hogy a tantestületek és az önkormányzati testületek konszenzusa létrejöjjön. Ezt válaszának a végén is elmondta, ebben is egyetértünk. Ott döntőnek ítélte meg, amit én is a legdöntőbbnek tartok, hogy a tantestületek véleményét ne lehessen figyelmen kívül hagyni. Ebben tehát egyetértünk, de hogyan lehet ennek érvényt szerezni?
Értem, hogy az indokolatlan döntés ellen jogorvoslatért lehet fordulni, éppen csak az a problémám, hogy a jogorvoslat, amikor a köztársasági megbízott megállapította – és erre konkrét példát tudok mondani –, hogy törvénysértő az önkormányzati testület döntése, mert a határozatukban nem nevezték ki az illetőt, és mindezt indokolás nélkül tették, az önkormányzati testület a soron következő ülésén a köztársasági megbízott levelét figyelmen kívül hagyta.
Problémám ebben az egészben mindössze annyi: lehet itt jogi vitákat folytatni elejétől végig; lehet ezekbe a dolgokba különböző politikai dolgokat belevenni, hogy miért akarják, miért nem akarják, kihez ragaszkodnak, kihez miért nem ragaszkodnak, én ezen nem vitatkozom. A probléma mindössze az, amit a miniszter úr is elmondott, hogy eközben erre az egész dologra rámennek a gyerekek. Ez az egyik dolog.
A másik dolog: ha egyszer egy rendeletnek nem tudunk érvényt szerezni – itt nem rendeletnek, mert a jogértelmezésnél az hangzik el, hallottam ilyet is, hogy az önkormányzati törvény magasabb rendű jogszabály, mint ez a bizonyos miniszteri rendelet. Ez ténykérdés, csak éppen a pályázat elrendelését az oktatási törvény teszi meg, tehát azonos rendű jogszabályokról van szó, ez a rendelet mindössze a technikáját szabályozza, végrehajtási utasítás.
Nekem tehát az a véleményem, hogy vagy el kell dönteni, hogy igenis a pedagógus társadalomnak, a tantestületeknek megvan a jogosítványa, arra való tekintettel, hogy ők együtt fognak dolgozni a leendő igazgatóval, hogy ebben szakmailag, emberileg és más egyéb szempontokból állást foglalhassanak. Ez esetben ez a döntés legyen kötelező érvényű, vagy mondjuk ki azt, hogy erre nincs szükség, mert ott van egy legitim, nép által választott testület és ő majd valamilyen szempontok alapján eldönti. De az, hogy a tantestületekkel látszatdemokráciát játsszunk, annak semmi értelmét nem látom.
Végezetül azt szeretném elmondani, hogy a téma kapcsán interjút adva egy újságíró hölgy megkérdezett, mit akarok elérni. Azt válaszoltam, természetesen a figyelem felkeltésén túl a jelenlegi gyakorlat demokratikus irányú megváltoztatását. Hozzátettem, természetesen nincsenek illúzióim. A demokrácia értelmezésének pártállás szerinti megnyilvánulását illetően mégis remélem, ezt a tapasztalatomat tévhitté teszi a szavazás, és a tisztelt Ház velem együtt a fent említett indokok miatt nem fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi