JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Az interpelláció benyújtása óta a sajtóban is napvilágot látott az a tény, hogy a magyar felsőoktatás egész intézményrendszere rendkívül súlyos pénzügyi válsággal küzd. Az intézmények egy része azzal a gondolattal foglalkozik, hogy ebben az évben egy időre bezárja az oktatási intézményt, szabadságra küldi hallgatóit, nem fűti, nem világítja az épületet, kikapcsolja a telefonokat - egyszóval szünetelteti vagy korlátozza működését. Az intézmények egy másik része csak úgy tudja előteremteni a működéshez szükséges pénzügyi fedezetet, hogy ha a tudományos kutatásra fordítható összegeket, illetve bizonyos területeken a hallgatók gyakorlati képzésére szánt pénzösszegeket a működési kiadásokra csoportosítja át.
A probléma hátterében az a legalább 10%-os kerethiány áll, amely az év hátralévő felében a működési kiadások területén jelentkezik. Mindezeket a veszélyeket a magyar rektori konferencia, a főiskolai főigazgató-konferencia és az Országos Felsőoktatási Érdekvédelmi Szövetség választmányának együttes ülése már ez év június 16-án rögzítette, és felhívta az illetékesek figyelmét az egész intézményrendszer ellehetetlenülésének folyamatára. Ezt a kilátástalan gazdasági helyzetet az is előidézte, hogy az inflációt követő dologi automatizmusok aránya az elmúlt években rendkívül alacsony szintre csökkent. Az ez évi 10%-os és a jövő évre tervezett 5%-os dologi automatizmus egyszerűen értékelhetetlen a kormány által is előre jelzett évi 30-40%-os infláció mellett. A helyzet jövőre még súlyosabbá válhat. A készülő felsőoktatási törvény elfogadása előtt bevezetendő normatív támogatási rendszer kérdőjelei és az államháztartási törvény korlátozó intézkedései nem rajzolnak megnyugató képet a jelen beszorított gazdasági helyzetből való kilábalásra. Az államháztartási törvény a mainál sokkal szigorúbb korlátok közé szorítja a költségvetési intézmények és más költségvetési szervek gazdálkodási és vállalkozási lehetőségeit, és újabb forráskiesést eredményezhet.
E lehetőségek beszűkülése végképp lehetetlen helyzetbe hozhatja a felsőoktatási intézményeket, hiszen sokuk számára eddig is ez jelentette a fennmaradásukat. Nem egy-egy intézmény pazarló gazdálkodásáról vagy nehezebb gazdasági körülményeiből adódó problémájáról van tehát szó, hanem az egész felsőoktatási intézményrendszer működésképtelenné válásáról. Ezen nem lehet egyedi intézkedésekkel segíteni, hiszen a Művelődési és Közoktatási Minisztérium sok esetben tudott segíteni, de messze nem elégséges az általa kezelt összeg az egész intézményrendszer súlyos forráshiányának a pótlására. Annál is inkább így van ez, mert a kultúra terjesztésében, a közművelődésben hasonló, súlyos finanszírozási gondok merülnek fel, bár hozzá kell tenni – mert az igazsághoz tartozik –, hogy ezeken a területeken bizonyos kérdésekben, bizonyos mértékben megoszlik a felelősség a kulturális kormányzat és az önkormányzatok között.
A felsőoktatás helyzetének javítására a kormányzati szervek és elsősorban a Pénzügyminisztérium belátása és egyben pénzügyi intervenciója szükséges, hogy az egész felsőoktatást átsegítsük a rövid távú finanszírozási problémákon.
Mindezek alapján kérdéseim a következők:
1. A kormányzat illetékes szervei hogyan ítélik meg az egész felsőoktatást érintő gazdasági csődhelyzetet?
2. Terveznek-e, s ha igen, milyen lépéseket ennek a problémának a megoldására? Végül:
3. A költségvetési tartalékokból felszabadíthatók-e források a súlyos pénzügyi válság enyhítésére?
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi