JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Mindenekelőtt szeretném megköszönni miniszter úr korrekt válaszát. Azt hiszem, hogy a Művelődési Minisztérium a lehetőségeihez képest a legoptimálisabb választ adta.
Szeretném viszont sajnálkozásomat kifejezni amiatt, hogy nem a Pénzügyminisztérium képviselője adott választ az interpellációra, noha az első számú címzettje az interpellációnak ő volt, s azt hiszem, ez az interpelláció tartalmából is kiderült. Úgy tűnik, folytatódik egy rossz hagyomány, amelynek érzékeltetésére egy példát hadd mondjak, egy idézetet hadd olvassak fel. Ez annak az ülésnek a jegyzőkönyvéből való, amire utaltam az interpellációmban, a rektori konferencia, a főigazgatói konferencia és az OFÉSZ választmányának közös ülése volt ez. Két témával foglalkoztak, a rövid távú és a hosszabb távú finanszírozási problémákkal. A jegyzőkönyvből az idézet a következőképpen szól: "A több mint hatvan magyar felsőoktatási intézmény mintegy százezer hallgatójának és közel tizenhétezer oktatójának képviseletében megjelentek mély csalódással vették tudomásul, hogy a problémakörök megvitatásában legilletékesebb Pénzügyminisztérium még megfigyelővel sem képviseltette magát."
Én pontosan tudom, hogy azokra a kérdésekre, amelyekre az interpellációban igyekeztem fölhívni a figyelmet, igazi választ a rövid távú finanszírozási gondok enyhítésében csak a Pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter tudna adni, hiszen a válaszból is kiderült, hogy elkerülhetetlen a gondok orvoslásához a költségvetés tartalékainak fölszabadítása. Annak a mértékét természetesen pontosan be kell mérni, de egy adatot hadd mondjak: pusztán az energiaárak emelésének kompenzálására 1,3 milliárd forintra lenne szüksége a felsőoktatási intézményeknek!
Mivel ez utóbbi kérdésre, nem a választ adó miniszter úr hibájából, de nem kaptam konkrét választ, ezért ezt a választ nem tudom elfogadni. Annál is inkább, mert fontosnak tartom, hogy visszatérjen még a Parlament – illetékes bizottsága révén – ennek a problémának a tisztázására, és költségvetési szakemberek bevonásával pontos térkép készüljön, hogy milyen tartalékokat kell a költségvetésből felszabadítani e gondok enyhítésére. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi