KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Hölgyeim és Uraim! Egy olyan kérdésről szeretnék beszélni, amelyik a közelmúltban szinte valamennyi magyar állampolgárt érintette, illetve még ma is foglalkoztatja őket. Kiket azért, mert szerencséjük volt és tudtak vásárolni a kedvezményes húsakció során; de a legtöbb ember ma is csak a bosszúságait emlegeti – korai kelés, sorbanállás és a végén üres kosárral való hazatérés.
A második-harmadik ilyen sikertelen kísérlet után általában már teljes áron is vásároltak volna sertéshúst, de általában ebben az időszakban azt sem lehetett kapni, és különösen a kistelepülésekre volt ez jellemző. Én magam személyesen négy megyében jártam az elmúlt két hétben, mindenütt ilyen rossz tapasztalatokról számoltak be, de képviselőtársaim is jelezték, hogy őket is megkeresték hasonló problémákkal.
Hangsúlyozni szeretném, hogy az elgondolás jó volt. Csak sokkal hamarabb és alaposabb előkészítéssel kellett volna megrendezni. hisz ez évben nagyon sok interpelláció arról szólt, hogy a kész hízósertéseket nem szállították el időben, sőt egy alkalommal három nagy sertéstartó alföldi megye még a miniszterelnökhöz is fordult segítségért. Csak néhány interpellációt szeretnék megemlíteni a sok közül. Kádár Péter, Pásztor Gyula; Az állattenyésztők ellehetetlenülése, a felvásárlók leszorítják a felvásárlói árakat, nem viszik el a kész hízósertéseket – II. hó 5. Futaki Géza, Pelcsinszki Boleszláv: A mezőgazdasági termékek exportjának nehézségei, ezen belül is különösen az élősertés exportálásának problémájával foglalkoztak – II. hó 26. Nagy Attila: A mezőgazdaság jelenlegi nehézségei. Szintén kiemelten az exporttámogatások elmaradása, és hogy a háztáji termelőktől nem viszik el a kész hízósertéseket. Majd VI. 4-én Pelcsinszki Boleszláv: A sertéstartók értékesítési gondjainak megoldása tárgyában.
Azt gondolom, hogy mindenképpen egy fáziskésés figyelhető meg a feleslegek jelentkezése és az akció lebonyolítása között.
Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár urat, miért ebben a késői időpontban bonyolította le a minisztérium ezt az akciót, valamint azt, hogy felmérték-e a várható keresletet, tájékozódtak-e ez irányban, és végül, hogy milyen tanulságokat vont le a minisztérium ebből az akcióból? Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi