MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Szellemiségében rendkívül rokonszenves a válasz, úgy tűnik, hogy arról az aggodalomtőről fakad, mint az én kérdésem. Azonban talán nem tűnik nagy szónak, ha azt mondom, hogy itt az ország, a nemzet jövőjéről van szó. Ebben a kérdésben számomra egyetlen elfogadható válasz van: a 100%-os garancia. Egyetlen százalék hibaesély katasztrófát jelenthet, nem akarok Csernobillal ijesztgetni senkit. Ezért még egyszer mondom: az ön válasza számomra szellemiségében rokonszenves, azonban e garanciák szellőssége és nem elég keménysége miatt - sajnálom miniszter úr - nem tudom elfogadni a választ.
Engedtessék meg nekem, kedves barátaim, hogy döntésünk megkönnyítéséhez szakvéleményt hadd idézzek: az általános Földtani Szemle: Pliocén-quarter oldaleltolódások a Nagyalföldön című szakírásából. Nem atomellenesek írták, hanem gázkutatók. Az 1977-es szeizmikus intenzitás-térképpel történő összevetés alapján egyértelmű, hogy a Kiskőrös, Kisújszállás, Paks oldaleltolódási zóna mentén jelentkeznek a legnagyobb szeizmikusintenzitás-értékek Magyarországon. Ez arra utal, hogy az oldaleltolódási zóna mentén hatalmas feszültségek halmozódhatnak fel jelenleg is, és nem kizárt, hogy a zóna mentén a jövőben is jelentős nagyságú rengések fognak kipattanni. E lehetőség ipartelepítési, építési, szerelési konzekvenciáit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az ábrán, amit rögtön mutatok, világosan látható, hogy a Duna és a Tisza medre e hatalmas erők hatására irányt változtatott. Engedtessék meg nekem megmutatni ezt a térképet. (Felmutatja a térképet.) Ezek a vörös vonalak nem a hadak útja, ezek a bizonyos törésvonalak. Ha Paks a legbiztosabb hely lenne, nem lehetett volna jobban eltalálni, holott ezek megcélozzák Paksot. Ez életveszély, kérem. Köszönöm.
Pár évvel ezelőtt az ország közvéleménye megismerte egy kis baranyai település nevét, Ófaluét. A diktatúra idején e település lakóinak volt erkölcsi és szellemi bátorsága, hogy a párt politikai és az atomerőmű anyagi nyomásának ellenállva ne engedje meg, hogy szülőfaluja mellett atomhulladék-temető épüljön. Valamennyien büszkék voltunk rájuk.
Ma minket a Házba választóink bizalma és akarata küldött, döntéseinkért, azt gondolom, tehát erkölcsi és politikai felelősséggel nekik tartozunk. Itt egy apró kis kitérőt szeretnék tenni, bár idevág. Az az arrogancia, az a szakbarbári gőg, ahogy az atomerőmű vezetése minden lakossági félelemre reagál, ez számomra elfogadhatatlan. Ez valami olyan, mint aki valahogy úgy érzi, hogy ha birtokon belül van, övé a hatalom és akkor övé az igazság is. Innen tisztelettel javaslom a lakosságában megsértett önkormányzatoknak, hogy bírósági úton kötelezzék az atomerőmű gőgös vezetőit bocsánatkérésre.
Befejezésül és visszatérve egyetlen dolgot szeretnék kérni: jól gondoljuk meg a döntést. Azt hiszem, hogy valamennyien, akik tiszta lelkiismerettel kívánnak a választóinkkal szembenézni, most a szellemiségében rokonszenves választ a garanciák elégtelensége miatt ne fogadjuk el. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi