MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szelényi Zsuzsa képviselőnő interpellációjában számos kérdést fogalmazott meg. Engedjék meg, hogy a rövidség kedvéért mindjárt a kérdésekre sorrendben a választ megadjam.
Az elmúlt két hónapban bekövetkezett jugoszláviai események miatt mára mintegy tizenötezer jugoszláviai személy menekült Magyarországra. 1991. július közepétől alkalmazzuk a menekülők befogadására és elhelyezésére vonatkozó előzetes intézkedési tervet, amelynek végrehajtásában a menekültügyi hatóságokon kívül a határőrség, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek, továbbá a déli országrész köztársasági megbízottainak és önkormányzatainak munkatársai működnek közre. A délről menekülők biztonsági és hatósági szűrése, valamint ellátása érdekében a Menekültügyi Hivatal kirendeltségeket, szálláshelyeket létesített többek között Mohácson és Nagyatádon. Ezeket mindaddig működtetni fogjuk, ameddig a rászorultság fennáll.
Bár minden törekvésünk a válság békés megoldására és a hazatérés lehetővé tételére irányul, nem számolhatunk a közeli jövőben az állami támogatásért folyamodók számának látványos csökkenésével. Egyrészt azért, mert a politikai megoldás időigényes, a már ittlévők anyagi ereje - akárcsak a befogadó családoké - fogytán. A kormányzat tehát olyan intézkedéseket tesz, amelyekkel enyhítheti a menekülők befogadásának családi költségeit, például élelmiszercsomagokat, egészségügyi csomagokat biztosítunk.
Másrészt megszervezzük – ha szerény körülmények között is – a nagyszámú menekült gyermek oktatását. Összegyűjtöttük mindazon létesítmények címét, adatait, ahol átmenetileg menekültek helyezhetők el. Ez azonban nem minősülhet az interpellációban említett több százezres, esetleg milliós szovjet menekültáradat befogadásának előkészületeként. Álláspontunk szerint erre a katasztrófára kizárólag adminisztratív eszközökkel nem lehet felkészülni, hanem az erőket a válság megelőzésére kell összpontosítani minden lehetséges nemzetközi fórumon.
Ennek érdekében a magyar diplomácia aktívan részt vesz mind a térség stabilizálására irányuló erőfeszítésekben, mind a Kelet-Európából kiinduló migráció ellenőrzőtt keretek között tartásában. Például igen gyakorlatias javaslatokat tettünk az Európa Tanács migrációs kérdésekkel foglalkozó miniszteri értekezletének végrehajtási munkálatai során, vagy például a Hexagonale országainak migrációt érintő egyeztetett lépéseire és információs rendjére.
A kormány, illetve az illetékes szervek ezen túlmenően operatív intézkedési programot dolgoztak ki a ma reálisan értékelhető és számba vehető menekülthullám levezetésére. A menekülők ellátásának fedezésére részben a költségvetésben megállapított letelepedési alap áll rendelkezésünkre, részben az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága által nyújtott szerény mértékű támogatás. Az alap 1991-re biztosított 800 millió forintjából augusztus végéig 570 millió forintot használtunk fel, míg az említett szervezettel ez évben 74 millió forintos hozzájárulásról született megállapodás. E keretek kialakításakor még nem volt reális veszély a jugoszláviai menekültek tömeges beáramlása, így a nemzetközi szervezetek elsősegélyként tárgyi adományaikkal mérsékelték kiadásainkat. Mivel a kormánynak nem áll rendelkezésére számottevő költségvetési tartalék, az alapból csupán az itt lévő menekülők elemi szükségleteit tudjuk biztosítani. A jövőben a nagyobb számban menekülők ellátásával kapcsolatban fölmerülő költségeket a Parlament a költségvetési törvény módosításával tudja megoldani.
A menekültügy terheinek megosztása a nemzetközi gyakorlatban a befogadó ország kisebb mértékű tehermentesítését jelenti. A már említett ENSZ-szervezet, akárcsak a velünk kapcsolatba lépett más nemzetközi szervezetek – például a Nemzetközi Vöröskeresztes Liga – személyes kiküldöttje tájékozódása alapján tesz közzé segélyfelhívást. Más szóval, a legnagyobb szükség idején saját forrásaiból csak azonnali tárgyi adományokra – élelmiszerre, takaróra, ruhára, gyógyszerekre – futja, pénzre nem. Többtonnás szállítmányok érkeztek a menekülők ellátására, ami bizonyára segít megőrizni a lakosság segítőkészségét, de a terheket nem veszi le a vállunkról.
A nemzetközi összefogásnak most már a politikai konszenzus, a békés megoldás elősegítésére kell irányulnia. Csak ez gátolhatja meg a további menekülést Jugoszláviából.
A másik, igen lényeges kérdés, amelyben ugyancsak közös forrásokra lesz szükség: a menekülők hazatelepítése. E kérdést a közeljövőben kívánjuk megvitatni nemzetközi szervezetekben és politikai fórumokon.
A nemzetközi közvélemény tájékoztatása érdekében, a kormányfő meghívására, meglátogatta a menekültek által benépesített déli országrészt a nyugat-európai országok diplomáciai testülete. Emellett számos csatornán juttatott el a hazai menekültügyi helyzetről szóló jelentést a Külügyminisztérium, továbbá folyamatosan tájékoztatjuk az ENSZ Menekültügyi Főbizottságát. A válság megoldása, valamint a veszélyeztetett térségben élők biztonsága érdekében jegyzékben fordultunk a jugoszláv félhez. Emlékeztetnem kell, hogy Antall József miniszterelnök úr a mai napon is, a szabadkai találkozóján ez ügyben folytat tárgyalásokat. Nemzetközi fellépésünkben azonban óvatosságunk kétszeresen is indokolt, hiszen befogadóként, anyaországként és szomszédként egyaránt a tartós, demokratikus és békés megoldás jelent igazi alternatívát. Ezért is célszerű emlékeztetni arra: a megoldás kulcsa nem a menedéket nyújtó ország kezében van.
Tájékoztatom a tisztelt Házat ezen túlmenően, hogy kormányunk idegenrendészeti törvénytervezetet készít elő, és azt az év végéig a tisztelt Háznak bemutatja. E törvényben átfogóan szabályozni kívánjuk a menekültügyet, a külföldiek ki- és beutazását, itt-tartózkodásának feltételeit. Hasonlóan az európai gyakorlathoz, erősíteni kívánjuk e tárgykörben a védekező jelleget. A jövő év első felében pedig új állampolgársági törvényt terjesztünk elő. Meg kell jegyeznem, hogy azok az intézkedéseink, amelyek egyes határszakaszok határőrizetének megerősítésére, egyes beutazások szigorú ellenőrzésére, az illegálisan vagy szállás és megélhetési forrás nélkül itt tartózkodók tömeges kiszállítására vonatkoznak, eredményesnek bizonyultak. Az elszállítások nagyobb távolságra költséges repülőúttal, a szomszédos országokba vasúton történnek most is. A horvátországi szervezetekkel is kapcsolatot létesítettünk, hogy a harcok elmúltával a visszatelepítést – figyelembe véve a menekültek félelmeit – megfelelő fokozatossággal megkezdjük.
Biztosítom a tisztelt Házat, a Kormány mindent elkövet, hogy az esetleges későbbi menekülthullámokat az adott helyzetnek megfelelően kezelje, és arányosan érvényesítse a humánum elveit az ország biztonságának és belső rendjének követelményeivel.
Végül megjegyzem, hogy a horvátországi menekültek esetében erre hivatott szerveink, szervezeteink és azok munkatársai nemzetközi mércével mérve is elismerésre méltó módon látták el feladataikat. Azt a körülményt külön ki kell emelnem, hogy éppen a menekültügyben – ellentétben más területekkel – törvény hiánya nem akadályozza aktuális ténykedésünket.
Kérem, hogy az interpellációra adott válaszomat a tisztelt Ház szíveskedjék elfogadni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi