HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm az interpellációmra írásban adott válaszát. Azt gondolom azonban, hogy a válasz minden jó szándékú törekvése ellenére sem képes kiküszöbölni a TÁKISZ-okkal, tehát a területi, államháztartási és közigazgatási információt szolgáltatókkal kapcsolatos kormányrendeleti jogalkotás és az ezáltal létrehozott intézmény meglevő hibáit.
Sajnos ez a körülmény az én viszonválaszom tartalmát is alapvetően meghatározza. A magam részéről akceptálni tudom a Kormánynak azt a törekvését, hogy a Kormány és az önkormányzatok között az információkkal való ellátást és az információellátásnak valamilyen szervezeti formáját egy intézményes kapcsolódókör beiktatásával biztosítsa. Változatlanul fenntartom azonban azt a véleményemet, hogy ennek a jogszabálynak a létrehozása nem volt minden szempontból átgondolva, és hogy a hatályos jogszabályi és a jelenlegi intézményi környezettel összehangolatlanság és inkonzisztencia mutatkozik.
A rendeletet hónapokkal azelőtt bocsátották ki, hogy a Parlament megalkotta volna az önkormányzatok és a dekoncentrált államigazgatási szervek feladatköréről és hatósági jogköréről szóló törvényt.
Az állami népesség-nyilvántartás körében a köztársasági megbízottak törvényességi felügyeleti jogkörének tartalma tehát ma még tisztázatlan, és ezzel kapcsolatban a TÁKISZ-oknak az informatikai feladatai sem értelmezhetők kiadott jogszabállyal összhangban egyértelműen.
A TÁKISZ-okról szóló 19/1991. kormányrendelet megalkotása véleményem szerint eleve kész helyzet elé állítja a későbbi jogalkotási folyamatot. A TÁKISZ-oknak valóban nincs törvényességi felügyeleti jogkörük, akkor viszont a köztársasági megbízottak leendő törvényességi felügyeleti jogköre válik tartalmatlanná azzal, hogy a napi felügyeleti beavatkozáshoz, a hibás bizonylatok javításához nem lesz kellő áttekintése, mivel a bizonylatok előfeldolgozása és rögzítése, majd az ANH-nak való továbbítása a TÁKISZ-szervezeteknél történik.
Azt hiszem, hogy az egésszel kapcsolatban az az alapprobléma, hogy ma Magyarországon egy informatikai és adatvédelmi alaptörvény alaphiányát érezzük, ez kihat az összes garanciális szempontokra. Hadd utaljak csak a TÁKISZ-formációban rejlő alapvető veszélyre, amelyet sajnos számomra a miniszter úr válasza sem tudott eloszlatni, tekintettel arra, hogy a TÁKISZ-ok az állampolgárok és az önkormányzatok alanyi körére vonatkozóan hatósági adatgyűjtést is végeznek. Emellett a szóban forgó kormányrendelet felhatalmazza őket vállakozási tevékenységgel, amelyet intézmények és gazdálkodó szervek számára végezhetnek.
A korszerű adatvédelemmel rendelkező országokban mindenütt törvényi felhatalmazással végezhetnek különböző állami szervezetek adatgyűjtést, hogy ezek a szervezetek rendelkezzenek mások adataival.
Meggyőződésem, hogy egy ma már létező garanciális adatvédelmi törvény kizárta volna a TÁKISZ-okhoz hasonló intézményi szabályozást. Mivel ott a jogi szabályozás eddig egyrészt hivatali szemléletű volt, elsősorban a technikai adatvédelemre irányult, szinte észrevehetetlenül születtek olyan alapdöntések, hogy a technikai célszerűséggel szemben a jogvédelem szempontjait nem mérlegelték kellően. Csak a legutóbbi eseményre hadd utaljak: az Alkotmánybíróság döntése, amely a személyi számok korlátlan alkalmazását szüntette meg, amely döntés tartalmát még nem ismerjük, de mind a szóban forgó intézményt, mind a későbbi jogalkotásunkat ez a fejlemény befolyásolhatja.
Ezen problémák miatt, sajnos, a miniszter úr válaszát nem áll módonban elfogadni. Köszönöm a figyelmet.
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi