GYURKÓ JÁNOS, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
GYURKÓ JÁNOS, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Amint ezt már kétszer kifejtettem, itt egy olyan moratóriumról lenne szó, amelyik gazdasági szempontból jelentéktelen. Az ország erdőterületének nem egészen 4%-ára terjed ki, azokra a területekre, amelyek elsődlegesen természetvédelmi rendeltetésűek. Tehát egyszerűen nem igaz a gazdasági bizottság tisztelt előadójának az az állítása, hogy itt kizárólag az Erdőfelügyelet ellenőrzi ezeket a területeket. Szó sincs róla.
A természetvédelmi hatósággal együtt lehet itt fakitermelési engedélyeket kiadni, nem egyedül ők hagyják jóvá. Nemcsak az FM ügyéről van szó, hanem a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium természetvédelmi hatósága ügyéről is szó van.
A probléma itt az, hogy az erdőgazdálkodás, erdőtervezés évtizedekben gondolkodik. Az erdőterveket általában 10 évre előre készítik, és érvényben vannak ma is olyan fakitermelési engedélyek fokozottan védett területekre, esetleg jövőre vagy azután, amelyeket a természetvédelem érdekeivel ellentétben adtak ki.
Kifejtettem már, hogy mint általában minden a szocializmusban, a természetvédelmi hatóság is diszfunkcionálisan működött, nem a természetvédelem érdekeit szolgálta, hanem a mindent elnyomó rövid szemléletű gazdaságossági érdek bizony a természetvédelem elé került még ilyen fontos területeken is.
A környezetvédelmi bizottság álláspontjáról annyit: támogatja az indítványt azzal a módosító javaslattal együtt, amelyet Kiss Róbert és két képviselőtársa benyújtottak. Köszönöm szépen. (Jobb oldalon taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi