BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója:
BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Talán meglepő, hogy ismét egy olyan mentelmi ügy van előttünk, ahol a mentelmi ügy előadója ugyanabból a frakcióból kerül ki, mint a mentelmi ügy érintettje. Nem véletlen.
A mentelmi bizottság korábban, egy másik ügy kapcsán utalt már arra, és ezúttal is szükségesnek tartja megismételni, hogy a mentelmi ügyekben a képviselő önmagában a képviselői minősége miatt nem élvez mentességet mindenféle büntetőeljárás alól. Nem lenne helyes, és nagyon rossz akusztikát váltana ki. A mentelmi jog fenntartása akkor indokolt, hogyha a képviselőt valamilyen politikai motívumú támadás éri, és ezért kell őt tulajdonképpen megvédeni. Vagy akkor, hogyha a képviselő tartós távolmaradása az Országgyűlés folyamatos munkavégzését akadályozná. Nyilvánvaló, nem lenne célszerű, hogy – mondjuk – egy nagyobb jelentőségi törvény, például a kárpótlási törvény esetén 40 ellenzéki képviselőt ilyen ügy kapcsán kivonjunk a forgalomból, és így biztosítsuk netán a kétharmados többséget. Nem kívánom azonban ezt elpoentírozni.
Miután a mentelmi bizottság úgy látta indokoltnak, hogy Török Gábor képviselőtársunk ügye nem ilyen indíttatású, tehát nem politikai motívumú, hanem egy átlagesetről van szó, ezért nem indokolt megkötni a bíróság kezét abban, hogy a bíróság, ha úgy látja, hogy ártatlan, mentse fel, ha úgy látja, hogy bűnös, ítélje el. Az államhatalmi ágak megoszlásának elvéből végül is ez a korrekt megoldás következik.
A leírt szövegen túl ezért érdemben mást elmondani nem kívánok a bizottság nevében, és kérem, hogy a bizottság határozati tervezetét az Országgyűlés fogadja el, azaz az adott esetben ne tartsa fenn a képviselő mentelmi jogát.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi